x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Constantin Niţă, la ieşirea de la DNA: Nu ar trebui să am nicio legătură cu acest dosar

Constantin Niţă, la ieşirea de la DNA: Nu ar trebui să am nicio legătură cu acest dosar

13 Iun 2016   •   11:08
Constantin Niţă, la ieşirea de la DNA: Nu ar trebui să am nicio legătură cu acest dosar
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Fostul ministru Constantin Niţă s-a prezentat luni la Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul în care este cercetat că i-ar fi cerut unui om de afaceri un comision de 5% din valoarea unui contract.


La ieşirea din sediul DNA, Niţă a susţinut că nu ar trebui să aibă nicio legătură cu dosarul: ''Din punctul meu de vedere, n-ar trebui să am nicio legătură cu acest dosar. Însă respect munca procurorilor, după cum şi eu am dreptul să mă adresez, şi o voi face, până în pânzele albe, fie la instanţele naţionale, fie la cele internaţionale''.

Vinerea trecută, potrivit unor surse judiciare, procurorii i-ar fi comunicat că i s-a pus sechestru pe mai multe bunuri în acest dosar.

Pe 25 aprilie, DNA a anunţat că deputatul Constantin Niţă, fost ministru al Energiei, este urmărit penal, sub control judiciar pe cauţiune în valoare de 150.000 lei, pentru trafic de influenţă.

DNA susţine că, în 2013, Constantin Niţă, deputat în Parlamentul României şi, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunţător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.

"Comisionul a fost pretins de Niţă în schimbul exercitării influenţei sale asupra primarului de municipiu şi a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea şi buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Potrivit înţelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niţă în două forme: parţial cash şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul lui Constantin Niţă. În consecinţă, la 21 iulie 2013, Constantin Niţă a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucureşti", afirmă procurorii.

Anchetatorii au constatat că, la solicitarea lui Niţă, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la 2 mai 2013.

"În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013 - iunie 2014. Suma solicitată nu a fost, aşadar, achitată integral, ci două tranşe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea lui Constantin Niţă", au reţinut procurorii.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: constantin niţă dna dosar