x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Contestații la carantinare și izolare. Instanțele decid că încalcă liberatea persoanei

Contestații la carantinare și izolare. Instanțele decid că încalcă liberatea persoanei

29 Iul 2020   •   11:13
Contestații la carantinare și izolare. Instanțele decid că încalcă liberatea persoanei

Au început primele contestații la carantina și internarea impuse de Direcțiile pentru Sănătate Publică (DSP). La Galați și Târgu Mureș instanțele de judecată au decis că internarea persoanelor infectate cu COVID-19, în anumite situații, încalcă drepturile și libertățile cetățenilor.

Și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, apreciază că aceste lucruri reprezintă un abuz al autorităților.

"Se întâmplă exact ce spuneam în argumentația de a nu vota legea carantinării abuzurile sunt după colț ! Aici aveți un exemplu lipitorul de afișe de la PNL, acum șef mare la DSP, decide cu de la sine putere să intereneze un minor asimptomatic în spital ! Fără să întrebe părinții, fără să întrebe părinții, fără să întrebe dacă are condiții de izolare acasă ! Pentru Iohannis și Orban, drepturile omului sunt vax albina ! Peentru ei, pentru noi nu !", a scris acesta pe Facebook.

O minoră din Galați, internată fără voie

O minoră din Galați, sportivă de performanță, infectată cu coronavirus dar asimptomatică, internată fără voia ei. 

Judecătoria Galați a hotărât în favoarea acesteia, plasând-o în izolare la domiciliu.

"Un astfel de comportament din partea autorităților cu putere de decizie în astfel de cazuri crează un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătății publice și imperativul respectării libertății persoanei, în detrimentul dreptului fundamental la libertate a persoanei", a declarat instanța. 

Mama fetei a semnat o declarație prin care și-a asumat răspunderea pentru izolarea copilului la domiciliu timp de 14 zile. 

Judecătorii au apreciat că DSP Galați nu a luat în considerare situația minorei. Mama acesteia nu a a avut un cuvânt de spus. 

Potrivit acestora, internarea și carantina sunt măsuri care protejează interesul public dar prin izolarera la domiciliu de poate îndeplini "dezideratul primordial al protejării interesului general, cu respectarea libertății persoanei". 

Și la Târgu Mureș există un caz similar, în care mai multe persoane au dat în judecată DSP, iar instanța a anulat carantina. 

mediafax

 

×
Subiecte în articol: carantinare izolare tariceanu abuz