x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Criza din  penitenciare. Planul de salvare al Justiției

Criza din  penitenciare. Planul de salvare al Justiției

28 Iul 2016   •   14:00
Criza din  penitenciare. Planul de salvare al Justiției

Amenințat cu o condamnare la CEDO care ar însemna plata a cel puțin 80 de milioane de euro către deținuți, din cauza condițiilor prosate de detenție, statul român anunță primele măsuri. Astfel, Ministerul Justiției a publicat marți pe site-ul propriu un Plan de acțiune și a început o campanie de informare și consultare a publicului, ONG-urilor și specialiștilor.

„Planul de Acțiune Sectorial pentru Îmbunătățirea Condițiilor din Detenție", făcut public marți dar intrat în vigoare pe 1 iulie, este o înșiruire de 50 de măsuri dintre care unele ar fi fost normal să se regăsească în regulamentele de funcționare ale penitenciarelor, nu într-un plan de salvare. Un exemplu este „Igienizarea și efectuarea de reparații curente în toate spațiile de cazare ".

Măsurile sunt grupate pe trei direcții: Accesul la muncă, Accesul la servicii sanitare de calitate și Reintegrarea socială a persoanlor private de libertate. Munca în gospodăriile agro-zootehnice ale penitenciarelor și  în unități de producție amenajate în cadrul unităților de detenție se numără printre ofertele pentru deținuți. Cei care au regim deschis ar putea să lucreze în comunitate, fără supraveghere. Se dorește chiar "identificarea unor avantaje fiscale sau de altă natură pentru agenții economici care angajează persoane private de libertate".

Secțiunea dedicată Sănătății se referă la „Identificarea unor soluții", „Identificarea unor proiecte", „Inițierea unor discuții". Se dorește realizarea de amenajări pentru persoanele cu dizabilități, monitorizarea celor cu afecțiuni psihice grave, „asigurarea materialelor de prevenție a răspândirii afecțiunilor imuno-contagioase și distribuirea lor". Ocuparea posturilor vacante (lipsesc 81 de medici) și menținerea personalului medical în sistem sunt alte două obiective.

Pe parte de reintegrare socială, se prevede "crearea unor spații prietenoase în penitenciare" pentru primirea copiilor care își vizitează părinții închiși (în cadrul programelor "O zi cu mama" sau "O zi cu tata") și chiar întâlniri cu angajatori în cadrul unor târguri de job-uri.

Ministerul Justiției va organiza consultări la nivel local la Iaşi, Timişoara, Cluj, Craiova şi Bucureşti cu parteneri instituţionali şi ONG-uri. Propunerile pot fi transmise și pe email, la adresele:  reformapenitenciare@just.ro (cetățeni, experți) și  ong-reformapenitenciare@just.ro (ONG-uri). Data limită până la care sunt aşteptate propuneri din partea cetăţenilor este 9 septembrie.

Într-un alt document supus dezbaterii, Ministerul Justiției promite 10.895 de noi locuri de detenție, până în 2023. Se vorbește inclusiv de transformarea în penitenciare a unor foste unități militare. În sistemul penitenciar  sunt acum 18.826 de locuri și 28.234 deținuți.

Ministerul Justiției analizează oportunitatea unor modificări la nivelul legislației penale privind concursul de infracțiuni, infracțiuni continuate și sporul obligatoriu de pedeapsă; alternative la executarea pedepsei în detenție; liberarea condiționată.

×