x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CSM: Orban a afectat independenţa magistraţilor când i-a îndemnat „să judece cu mai multă atenţie”

CSM: Orban a afectat independenţa magistraţilor când i-a îndemnat „să judece cu mai multă atenţie”

24 Iul 2020   •   17:55
CSM: Orban a afectat independenţa magistraţilor când i-a îndemnat „să judece cu mai multă atenţie”

Premierul Ludovic Orban a afectat independenţa judecătorilor, a decis Secţia pentru judecători a CSM. Decizia vine după ce, în iunie, Orban a îndemnat judecătorii „să judece cu mai multă atenţie”.

Ludovic Orban a afectat independenţa magistraţilor atunci când a îndemnat judecătorii „să judece cu mai multă atenţie”.

Decizia a fost luată de judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii, care au taxat, astfel, derapajul premierului Ludovic Orban.

Inspecţia Judiciară a întocmit şi un raport, la sesizarea preşedintei CSM Nicoleta Ţînţ, a Gabrielei Baltag şi a asociaţiilor judecătoreşti.

Orban a făcut respectivele declaraţii în luna iunie, deoarece era nemulţumit de o decizie a Curţii de Apel Bucureşti prin care a fost suspendată o hotărâre de Guvern privind reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice. Hotărârea de Guvern suspendată viza desfiinţarea Direcţiei Generale Juridice, care era apoi înlocuită cu două noi structuri.

„Nu suntem la primele astfel de decizii şi aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenţie, pentru că în elaborarea hotărârilor de guvern de organizare şi funcţionare ale ministerelor, ale autorităţilor administraţiei centrale, conducătorii acestor instituţii au posibilitatea legală de a-şi organiza activitatea în departamente, direcţii generale, aşa cum consideră ei că este bine. Dacă în felul ăsta se suspendă hotărâri de guvern privitor la reorganizarea unor ministere, reforma în administraţie va fi întârziată, pentru că cine ştie când se va ajunge la judecarea pe fond, iar suspendarea unui act normativ, mă rog a prevederilor legate de Direcţia Juridică, nu mi se pare corectă”, a spus Orban pe 24 iunie.

Declaraţiile lui nu au fost ignorate de Consiliul Superior al Magistraturii.

„Afirmaţii care mi se par extrem de grave. Nu am înţeles. Cum adică ? Eu cred că toţi judecătorii din ţara asta judecă cu atenţie. Şi în baza legii. (...) Ce să înţelegem, că domnul premier îşi doreşte ca nicio măsură de acest gen luată în cadrul reorganizării ministerelor să nu poată fi supusă controlului judecătoresc? Sau ce putem înţelege? Că numai ministerele sau miniştrii lucrează în baza legii? Eu cred că instanţele, în primul rând, aplică legea”, a spus judecătoarea Gabriela Baltag, la scurt timp după ce Orban a făcut acele afirmaţii.

 

(sursa: Mediafax)

×