x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Curtea de Apel Alba Iulia nu este competentă să judece cererea lui Augustin Lazăr

Curtea de Apel Alba Iulia nu este competentă să judece cererea lui Augustin Lazăr

de Ion Alexandru    |    28 Noi 2018   •   10:14
Curtea de Apel Alba Iulia nu este competentă să judece cererea lui Augustin Lazăr

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a chemat în judecată Ministerul Justiţiei şi pe Tudorel Toader, adresându-se unei instanţe care nu are competenţa jurisdicţională să se pronunţe în această speţă. Acest lucru este certificat de decizia luată, ieri, de către magistratul Lucian Ionuţ Gherman, de la Curtea de Apel Alba Iulia, care a decis că nu poate judeca cererea lui Augustin Lazăr de suspendare a executării procedurii de revocare din funcţia de procuror general, declinând cauza, spre competentă soluţionare, la Curtea de Apel Bucureşti. Acest lucru îi mai dă lui Lazăr un răgaz pentru a amâna demiterea sa.

Ceea ce “Jurnalul” a prevăzut, încă din 2 noiembrie, s-a întâmplat, ieri, la Curtea de Apel Alba Iulia. Judecătorul Lucian Ionuţ Gherman, de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, care a condus şedinţa de judecată în care s-a luat în discuţie cererea formulată de cetăţeanul Augustin Lazăr împotriva declanşării, de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a procedurii de revocare din funcţie a procurorului general al României, a constatat lipsa competenţei instanţei sesizate.

Astfel, prin Hotărârea nr. 252/2018, Curtea de Apel Alba Iulia “admite excepţia necompetenţei teritoriale a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, ridicată de către pârâţii Ministerul Justiţiei şi ministrul Justiţiei” şi, în consecinţă, “declină competenţa de soluţionare a cererii de suspendare a executării actului administrativ formulată de reclamantul Augustin Lazăr – procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Justiţiei şi ministrul Justiţiei, în favoarea Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal”. Hotărârea pronunţată în şedinţă publică este fără cale de atac.                

Persoana fizică nu e tot una cu cea juridică

Decizia instanţei este una absolut firească, având în vedere faptul că cererea a fost adresată unei instanţe necompetente. Augustin Lazăr a cerut suspendarea demersului de revocare din funcţia de procuror general nu în calitatea oficială pe care o deţine, ci ca simplu petent, cetăţean cu domiciliul în Alba Iulia. Astfel încât, cererea sa să ajungă la o instanţă “familiară” lui, unde a activat, în trecut, chiar soţia sa, lucrarea fiind repartizată Secţiei conduse de soţia unui fost subaltern. Numai că, aşa cum arată şi Ministerul Justiţiei în întâmpinare, Lazăr nu are calitatea de persoană fizică, ci de persoană juridică, calitate conferită de funcţia de procuror general, speţa în cauză având legătură cu funcţia. Cum această funcţie este desfăşurată la Bucureşti, era evident pentru oricine (mai puţin pentru Augustin Lazăr, profesor de Drept la Universitatea din Alba Iulia) că niciodată Curtea de Apel Alba Iulia nu ar fi putut soluţiona această cerere.

Tudorel Toader îl ia peste picior pe procurorul general

Această “lacună” a lui Augustin Lazăr a fost, imediat, amendată de minstrul Justiţiei. Tudorel Toader a postat pe o reţea de socializare un text în care arată că “instanţa de Contencios Administrativ a declinat competenţa soluţionării acţiunii procurorului general, de la domiciliul reclamantului, către instanţa din Capitală. Oare autorul plângerii chiar nu cunoaşte regulile de competenţă sau pur şi simplu a vrut să mai tragă de timp?”.

De altfel, Lazăr a reuşit să câştige, deja, o săptămână cu această acţiune, deoarece, încă de marţea trecută, Curtea de Apel Alba Iulia ar fi trebuit să pronunţe această soluţie. Numai că instanţa a trebuit să amâne termenul, deoarece, în proces, a intervenit un ONG înfiinţat de procuroarea DNA Carmen Lăncrănjan. Augustin Lazăr încearcă să tergiverseze cât se poate de mult acest proces, deoarece preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu va lua nicio decizie în privinţa revocării lui până la soluţionarea definitivă a acţiunii din instanţă. În ciuda avizului consultativ negativ al Secţiei de Procurori de la CSM, din punct de vedere constituţional, preşedintele nu poate refuza propunerea înaintată de ministrul Justiţiei.

“Oare Augustin Lazăr nu cunoaşte regulile de competenţă sau a vrut să mai tragă de timp?” 

Tudorel Toader 

 

×
Subiecte în articol: Augustin Lazăr tudorel toader