x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dealeri de droguri, care operau în Călărași, condamnați la 43 de ani de închisoare

Dealeri de droguri, care operau în Călărași, condamnați la 43 de ani de închisoare

27 Iul 2022   •   18:10
Dealeri de droguri, care operau în Călărași, condamnați la 43 de ani de închisoare

Nouă delaeri de droguri care operau în Călărași, unde vindeau cocaină și cannabis, au fost condamnați, în total, la 43 de ani de închisoare, cea mai mare pedeapsă fiind a liderului grupării, condamnat, definitiv, de Curtea de Apel București, la 10 ani de închisoare.

Potrivit DIICOT, Tribunalului Călăraşi a dispus, la începutul anului, condamnarea a 9 inculpați, trimiși în judecată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călăraşi, la pedepse cu închisoarea, cuprinse între un an şi 5 luni și 7 ani și 8 luni. Prin aceeași hotărâre, s-a dispus confiscarea sumei de 7.640 lei şi obligarea inculpaților la plata cheltuielilor judiciare în cuantum de 21.120 lei.

Hotărârea instanței a rămas definitivă în 21 iulie, când Curtea de Apel Bucureşti a fost admis apelul parchetului, fiind majorate pedepsele aplicate de prima instanţă pentru doi dintre inculpaţi, liderul grupului infracţional organizat fiind condamnat la o pedeapsă rezultantă de 10 ani închisoare. Cei 9 inculpați au fost condamnați definitiv la pedepse totalizând 43 de ani și o lună închisoare.

În cauză, procurorii au reținut că, încă de la începutul anului 2018, membrii unui cunoscut grup infracțional de pe raza județului Călărași au început să desfășoare activități în materia traficului ilicit de droguri de risc (canabis) și de mare risc (cocaină).

Inițial, membrii grupării au avut drept sursă de aprovizionare un cunoscut dealer de cocaină și canabis de pe raza județelor Călărași și Ialomița, însă ulterior reținerii acestuia, în 4 aprilie 2018, și luării măsurii arestării preventive, a intervenit o schimbare a raporturilor de forță și a modului de organizare a activităților de procurare și comercializare a drogurilor de risc și de mare risc.

Astfel, rolul de coordonator al activităților desfășurate în ceea ce privește traficul și consumul ilicit de droguri a revenit unui alt membru marcant al grupării, care a început să se implice în procurarea de droguri, cu precădere cocaină și canabis, creând în jurul său o adevărată rețea de traficanți, prin atragerea unui număr mare de dealeri, atât dintre membrii familiei, dar și dintre alte persoane care aveau preocupări în acest domeniu.

„Regulile și principiile stabilite de către membrii grupului precum și modul concret de operare reflectau o grupare organizată pe paliere funcționale. Astfel, în vârful ierarhiilor se afla liderul, care procura marfa direct de la surse diferite de pe raza municipiilor București sau Constanța. Pe al doilea palier se găseau persoanele din imediata apropiere a acestuia care erau executanți direcți ai ordinelor date de către lider. Acestea se ocupau uneori de aducerea ”mărfii” de la sursă atunci când liderul le cerea acest lucru sau de plasarea drogurilor pe piață, către alți dealeri aflați într-un eșalon 3 sau chiar direct către consumatori. Pe lângă faptul că a beneficiat de o structură solidă, fiind format din oameni de încredere și loiali, grupul infracțional organizat a funcționat după un set de reguli și principii, de natură a face dificilă destructurarea sa de către organele de urmărire penală”, arată DIICOT.

Astfel, „regula de aur” era aceea că, niciunul din membri nu comunica informații importante, referitoare la preocupările infracționale, prin apel telefonic, ci doar prin intermediul internetului. Liderul grupului se ocupa doar de procurarea și punerea la dispoziției a „mărfii”, fără a interacționa direct cu clienții, de comercializare ocupându-se membrii din eșaloanele 2 sau 3 al grupului. Comercianții de droguri au fost instruiți totodată să nu vină însoțiți de clienții direcți, la sursa de aprovizionare. Tranzacțiile se realizau, în mare parte, în zona unui bar aflat în apropierea locuinței liderului.

În acest mod, s-a reușit în timp, obținerea monopolului la nivel zonal pe piața de droguri, membrii grupării fiind principalii furnizori de asemenea produse de pe raza județului Călărași.

(sursa: Mediafax)

×