x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Decizie în dosarul Colectiv: Contestaţiile privind durata procesului, respinse

Decizie în dosarul Colectiv: Contestaţiile privind durata procesului, respinse

25 Iun 2020   •   18:47
Decizie în dosarul Colectiv: Contestaţiile privind durata procesului, respinse
Sursa foto: Adrian Manolache

Magistraţii instanţei supreme au respins, joi, contestaţiile supravieţuitorilor şi familiilor victimelor din Colectiv. Aceştia au cerut accelararea procedurilor privind activitatea de urmărire penală a persoanelor condamnate, însă judecătorii nu le-au admis cererea.

Supravieţuitorii şi familiile victimelor incendiului din clubul bucureştean Colectiv au cerut instanţei de judecată să accelereze procedura de urmărire penală în cazul persoanelor condamnate, însă cererea lor a fost respinsă de magistraţii Înaltei Curţi.

„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de petenţii Hogea George Narcis, Mitroi Elena Elisabeta, Golu Adrian, Iancu Eugen Cătălin, Geambaşu Ruxandra, Vlăduţ Ortensa Marinela, Ştefan Coriolan, Istrate Laurenţiu, Voiculescu Mariana şi Mavi Erhan privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr.184/P/2019 aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie – Secţia Urmărire Penală şi Criminalistică", scrie în soluţia instanţei.

În plus, fiecare dintre persoanele amintite trebuie să plătească 100 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Codul de procedură penală oferă posibilitatea persoanelor vătămate de a formula contestaţii, cerând accelararea procedurilor, dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă.

Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:

- după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;

- după cel puţin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă;

- după cel puţin 6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.

Instanţa a stabilit în dosarul Colectiv daune de peste 50 de milioane de euro pe care trebuie să le primească familiile victimelor, dar şi cei care au scăpat cu viaţă din clubul Colectiv. Printre cei care sunt obligaţi să plătească despăgubirile se numără fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, patronii clubului Colectiv, patronii firmei care s-a ocupat de instalarea artificiilor, primăria sectorului 4 şi ISU.

În total, familiile persoanelor decedate în clubul Colectiv, precum şi victimele care au supravieţuit vor primi 41 de milioane de euro. Sumele individuale sunt cuprinse între 50.000 de euro şi 900.000 de euro.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: dosarul colectiv