x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Desființarea SIIJ, respinsă de CSM, aprobată de Florin Iordache. Juriștii de la Cameră au termen până pe 11 martie

Desființarea SIIJ, respinsă de CSM, aprobată de Florin Iordache. Juriștii de la Cameră au termen până pe 11 martie

de Ion Alexandru    |    01 Mar 2021   •   07:25
Desființarea SIIJ, respinsă de CSM, aprobată de Florin Iordache. Juriștii de la Cameră au termen până pe 11 martie

Ca în Kafka! Deși CSM, instituție care a blocat, prin mulți dintre membrii săi, activitatea SIIJ, în ultimii doi ani, a avizat negativ proiectul ministrului Justiției, Stelian Ion, de desființare a Secției Speciale, actul normativ a plecat de la Guvern, chiar a doua zi, către Parlament, poposind, mai întâi, la Consiliul Legislativ, condus de cel care a înființat, practic, SIIJ, Florin Iordache. Ei, bine, Florin Iordache a avizat pozitiv proiectul, iar Biroul Permanent al Camerei Deputaților l-a transmis Comisiei Juridice, care are termen, până miercuri, să formuleze amendamente, iar săptămâna viitoare trebuie să întocmească raportul. Asta, în condițiile în care proiectul de lege nu se află, teoretic, în procedură de urgență. Iar SIIJ este presată ca, până la începutul lunii viitoare, să dea soluții în două dintre cele mai controversate dosare pe care le instrumentează - „cauza Kovesi” și frauda electorală de la sectorul 1.

 

Pe 11 februarie, în urma unei ședințe contondente la care a participat Stelian Ion, Plenul CSM, cu majoritate de voturi, a respins proiectul de lege copiat, parțial, de ministrul USR-PLUS de la predecesorul său Cătălin Predoiu, cu privire la desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Pe 12 februarie, Secretariatul General al Guvernului a înaintat proiectul, adoptat și asumat sub semnătură de premierul Florin Cîțu, Consiliului Legislativ. Adică entității conduse de Florin Iordache, fost deputat, care a condus comisia de elaborare a Legilor Justiției și care a propus înființarea SIIJ.

Astfel, în timp ce CSM, care a militat, prin mulți reprezentanți, împotriva SIIJ, a avizat negativ desființarea, Florin Iordache a emis, pe data de 16 februarie un aviz favorabil, cu observații. Conform acestui document, se atrage atenția că în dezbaterea Senatului se află un proiect de act normativ similar cu cel adoptat de Guvern și propune, nici mai mult, nici mai puțin, decât dezbaterea concomitentă a ambelor proiecte și adoptarea unuia singur, „pentru a se respecta normele de tehnică legislativă care interzic instituirea acelorași reglementări în două sau mai multe acte normative”.

 

Oficial, nu e la urgență. Practic, da

 

Pentru că în adresa înaintă de Guvern se solicita dezbaterea, în regim de urgență, a proiectului de lege, documentele au plecat la Senat, care este Camera decizională cu privire la acest subiect, Senat care, pe 22 februarie, a respins solicitarea, transmițând Camerei Deputaților proiectul pentru dezbatere în regim ordinar. În aceeași zi, documentația a fost înregistrată la Biroul Permanent al Camerei Deputaților și transmis, spre analiză și raport, comisiilor permanente de specialitate. Mai exact, către Comisia pentru Drepturile Omului, către Comisia de Muncă și, în principal, către Comisia Juridică.

Comisia Juridică are termen pentru depunerea eventualelor amendamente data de 3 martie 2021, adică miercuri, iar data de 11 martie 2021 este termenul-limită de depunere a raportului de admitere sau de respingere. După această dată, oricând actul normativ poate fi supus dezbaterii plenului.

 

Paritate în Comisia Juridică. Raportul stă în mâinile a doi deputați de la Minorități

 

La Comisia Juridică a Camerei Deputaților, din cei 28 de membri, cinci sunt de la USR-PLUS, care au președinția și vicepreședinția, opt sunt de la PNL, nouă de la PSD și câte doi de la AUR, UDMR și Minorități. Practic, situația votului în Comisie stă în mâinile Minorităților, având în vedere faptul că UDMR s-a arătat împotriva formei adoptate de Guvern cu privire la desființarea SIIJ, mai ales în sensul reîntoarcerii anchetelor la DNA când este vorba despre judecători. PNL și USR au împreună 13 membri, PSD, împreună cu UDMR și AUR, tot 13.

Procurorii lucrează sub presiune două dintre cele mai scandaloase dosare

 

Graba cu care sunt parcurse etapele procedurii de desființare a SIIJ pune Secția sub o presiune nemaiîntâlnită, mai ales că, în data de 1 aprilie și, ulterior, de 8 aprilie expiră termenele pentru finalizarea unor proceduri judiciare în două dosare de maximă importanță instrumentate de această unitate de Parchet. Înalta Curte a obligat SIIJ ca, până pe 1 aprilie, să finalizeze dosarul în care fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, este inculpată pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă. Este vorba despre cauza care are ca obiect modul în care a fost extrădat, în 2011, fostul director al FNI, Nicolae Popa. Instanța supremă a admis cererea lui Kovesi cu privire la durata procesului.

A doua cauză, care ar putea fi chiar periclitată de procedurile legislative, este dosarul privind frauda la vot pentru alegerea primarului sectorului 1. Procurorul de caz a început deja urmărirea penală „in rem” și a dispus renumărarea voturilor, sac cu sac. Operațiu

×