x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Diana Șoșoacă a dat în judecată CCR și BEC la Curtea de Apel București

Diana Șoșoacă a dat în judecată CCR și BEC la Curtea de Apel București

de Ion Alexandru    |    04 Noi 2024   •   06:40
Diana Șoșoacă a dat în judecată CCR și BEC la Curtea de Apel București
Sursa foto: Agerpres/Diana Șoșoacă

Scandalul alegerilor prezidențiale s-a mutat la Curtea de Apel București și la Parchetul General. Diana Ivanovici Șoșoacă a acționat în judecată atât Curtea Constituțională, cât și Biroul Electoral Central, în legătură cu hotărârea, decizia și procesele-verbale subsecvente prin care a fost scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale din data de 24 noiembrie.

Lidera SOS România acuză că, după ce și-a depus pentru a doua oară candidatura la funcția supremă în stat, BEC a respins înregistrarea, invocând hotărârea Curții Constituționale care, însă, la acel moment, nu era publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că nu avea efecte juridice. Acțiunea vine după ce, la finalul săptămânii trecute, Diana Șoșoacă a încercat să pătrundă în sediul Parchetului General, pentru a depune o plângere penală față de cei cinci judecători ai Curții Constituționale care au decis să o elimine din cursa pentru Palatul Cotroceni.

La data de 1 noiembrie 2024, la Curtea de Apel București a fost înregistrat Dosarul 6788/2/2024, având ca materie „contestări electorale” și ca obiect anularea actului administrativ constând în Hotărârea nr. 2 din 4 octombrie a Curții Constituționale și procesele-verbale ale Biroului Electoral Central subsecvente.

Cauza, care a fost înregistrată pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București, o are drept reclamantă pe Diana Ivanovici Șoșoacă, iar pârâții sunt Curtea Constituțională a României și Biroul Electoral Central pentru alegerea președintelui României din anul 2024.

Dosarul a fost repartizat Completului nr. 1 și a primit termen de judecată săptămâna viitoare, marți, 5 noiembrie 2024, la ora 11.00.

Eliminată din cursă, pentru că a încălcat democrația, Constituția și că a atacat UE și NATO

Diana Șoșoacă a atacat în instanță Hotărârea CCR nr. 2 din 5 octombrie 2024, prin care a fost admisă contestația Amaliei Bellantoni împotriva deciziei BEC de înregistrare a candidaturii șefei SOS România la alegerile prezidențiale. Este vorba despre controversata hotărâre adoptată de CCR cu majoritatea celor cinci judecători constituționali, prin care atât contestația formulată de Amalia Bellantoni, cât și cea a lui Mihai Gheorghe Ursa, conexate, au fost admise, Curtea Constituțională anulând, astfel, Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din data de 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale Dianei Ivanovici Șoșoacă la alegerile pentru președintele României din anul 2024.

Curtea Constituțională, raportat la actele și la faptele descrise de către cei doi contestatori și reținute în sesizare, a stabilit că înregistrarea candidaturii Dianei Ivanovici Șoșoacă la alegerile prezidențiale din anul 2024 încalcă condițiile de eligibilitate prevăzute de dispozițiile constituționale ale articolului 1 alineatele 3 și  5, ale articolului 82 alineatul 2, coroborate cu cele ale articolelor 148 și 149 din Constituție, „cu referire la valorile democrației, la statul de drept, la respectarea Constituției, corelate cu garanția politico-militară a acestora, respectiv apartenența României la Uniunea Europeană și NATO”. În acest sens, Curtea Constituțională a admis contestațiile formulate și a anulat Decizia BEC nr. 18/D din 3 octombrie 2024.

A doua încercare de înregistrare a candidaturii, respinsă

Caracterul acestei hotărâri a CCR este definitiv și general obligatoriu, neputând fi atacat în justiție. Cu toate acestea, Diana Șoșoacă a atacat hotărârea la Curtea de Apel București. Iar de aici, începe o interesantă poveste politico-juridică.

O altă decizie a BEC, cu numărul 20D din 6 octombrie 2024, a respins o a doua înscriere a candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Această nouă decizie se întemeiază, însă, pe deciza CCR din 5 octombrie.

În această nouă decizie, se precizează că, „luând în considerare că, în ședința din data de 5.10.2024, CCR, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea președintelui României, a admis contestațiile formulate împotriva deciziei BEC nr. 18/D/3/2024 și a anulat această decizie și, observând că, potrivit articolului 21 alineat 2 din Legea nr. 370/2004, hotărârile CCR sunt obligatorii, constată că, la 5.10.2024, ora 23.50, doamna Diana Ivanovici Șoșoacă a depus la BEC o propunere de candidatură pentru funcția de președinte al României, fără a fi însoțită de lista de susținători și nici de semnul electoral, respinge ca inadmisibilă înregistrarea dosarului de candidatură”.

Diana Șoșoacă a atacat această decizie la CCR, unul dintre motivele invocate fiind acela că BEC a luat act de hotărârea CCR, înainte ca această hotărâre să fie publicată în Monitorul Oficial, deci nefiind în vigoare la acel moment. Contestația a fost, însă, respinsă.

Plângere penală cu scandal, la Parchetul General

La finalul săptămânii trecute, în fața Parchetului General, Diana Șoșoacă a făcut spectacol, încercând să intre pentru a depune plângere împotriva judecătorilor CCR, însă nu a fost lăsată. Intenția ei era aceea de a depune o plângere penală împotriva a cinci judecători, în urma deciziei acestora de a-i interzice candidatura la alegerile prezidențiale. Senatoarea îi acuză pe aceștia de „împiedicarea exercitării drepturilor electorale, constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, trădare și uzurpare de calități oficiale”.

„Plângere penală împotriva celor cinci judecători de la Curtea Constituțională pentru următoarele infracțiuni: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, grup infracțional organizat, trafic de influență, trădare, uzurpare de calități oficiale. Vreau să vă anunț că am așteptat un pic mai mult pentru că știam că va exista un moment în care vor ieși la suprafață toate aranjamentele”, a precizat, atunci, Diana Șoșoacă, pentru jurnaliștii prezenți în fața Parchetului General.

×