x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DIICOT, capabil să se descurce şi fără SRI

DIICOT, capabil să se descurce şi fără SRI

18 Mar 2016   •   14:15
DIICOT, capabil să se descurce şi fără SRI
Sursa foto: Iwona Rajszczak/Getty Images/Hemera

Regulamentul DIICOT va fi trimis la începutul săptămânii viitoare către Ministerul Justiţiei pentru a fi corelat cu Ordonanţa de Urgenţă prin care s-a modificat modalitatea în care sunt realizate interceptările. Potrivit procurorului-şef al instituţiei, Daniel Horodniceanu, 30% din dosarele DIICOT din prezent au fost realizate cu aportul SRI, instituţie care s-a ocupat de interceptări. Horodniceanu spune că activitatea instituţiei nu va fi serios afectată de încetarea colaborării cu SRI, DIICOT având deja cereri de angajare pe posturi de agenţi care să facă interceptări.

Daniel Horodniceanu spune că, cel mult, vor exista întârzieri ale unor dosare în urma încetării colaborării cu SRI, însă s-a arătat optimist că posturile de agenţi care să realizeze interceptări vor fi ocupate în termen scurt. „Deja au început să ne sosească CV-uri de la Poliţie. Avem un termen de 30 de zile pe care ni-l dă OUG, dar cred că vom reuşi mai repede să avem cei 40 de poliţişti de care avem atâta nevoie", a declarat procurorul-şef al DIICOT.

Acesta a adăugat că există şi alte mijloace de probă pe lângă intercep-tări, însă fără ele procedu-rile vor fi ceva mai dificile. Horodniceanu a explicat că aparatura de interceptare nu va reprezenta o problemă, aceasta urmând să fie folo-sită de mai multe instituţii. „Fiecare dintre noi va trebui să-şi marcheze ţintele în timp real şi să obţină pentru exploatarea informaţiei cablul necesar pentru fiecare dintre instituţii, pentru că altfel nu avem cum să ne ducem la bun sfârşit activi-tatea de urmărire penală", a spus Horodniceanu.

Curtea Constituţională a României a decis că supravegherea tehnică nu poate fi efectuată decât de organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul Poliţiei, deci nu de către SRI, aşa cum devenise practica până acum.

 

După decizia CCR, DNA a cerut suplimentarea bugetului cu 10,5 milioane de euro, pentru a putea cumpăra tehnică de interceptare şi a angaja 130 de ofiţeri care să facă interceptările.

×