x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Director din Ministerul Educației, arestat pentru corupție. A luat șpagă peste 340.000 euro

Director din Ministerul Educației, arestat pentru corupție. A luat șpagă peste 340.000 euro

15 Sep 2022   •   15:37
Director din Ministerul Educației, arestat pentru corupție. A luat șpagă peste 340.000 euro

 Directorul unei structuri din subordinea Ministerului Educației a fost arestat preventiv pentru mai multe fapte de corupție. Printre altele, este acuzat că a luat șpagă peste 340.000 euro, și-a luat case și mașini de lux, dar a cerut și să i se sape un puț în curtea casei.

Procurorii DNA Brașov au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând de miercuri, a lui Horia Palmer Hîrtopanu, director al Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, aflată în subordinea Ministerului Educației, pentru luare de mită și spălare de bani, ambele în formă continuată, anunță DNA.

S-a mai dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de alte două persoane, un administrator de firmă și una fără calitate specială, pentru dare de mită, transmitere fictivă a părților sociale sau acțiunilor deținute într-o societate comercială în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori a îngreunării acesteia, respectiv spălare de bani.

În ordonanțele procurorilor se arată că în perioada 2017-2020, Palmer-Hîrtopanu Horia ar fi pretins și primit sume de bani și alte foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 340.000 euro și 18.749 lei de la administratorul unei firme, coinculpat, în schimbul atribuirii și pentru derularea în bune condiții a unor contracte de lucrări, legate de construirea unor grădinițe în cadrul Proiectului privind Reforma Educației Timpurii în România.

O parte a foloaselor primite ca mită ar fi constat în lucrări de forare a unui puț și de construire a instalației de alimentare cu apă, care au fost executate în curtea locuinței sale situate într-un oraș din imediata vecinătate a Capitalei.

De asemenea, în perioada 2016-aprilie 2021, Hîrtopanu ar fi obținut sume de bani consistente ca urmare a săvârșirii unor infracțiuni de corupție, din care, prin diverse operațiuni bancare, ar fi inserat în circuitul financiar legal sumele de aproximativ 179.676 euro și 191.900 lei, folosite pentru a cumpăra două imobile și două mașini de lux, unele pe numele unor persoane apropiate, pentru a ascunde și disimula originea ilicită a sumelor de bani cu care au fost achiziționate, precum și a titularului dreptului de proprietate asupra acestora.

Joi, Tribunalul Brașov a admis propunerea formulată de DNA, de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Palmer-Hîrtopanu Horia.

(sursa: Mediafax)

×