Retrocedarea terenului de câteva hectare pe care funcționează garajul ITB din zona Băneasa-Herăstrău este unul dintre “scheleții” lui Adriean Videanu ținuți prin dulapurile DNA. Cazul a fost scos la iveală de Jurnalul Național și Antena 3 încă din 2007, când reporterii de investigații au disecat acțiunile recuperatorilor de drepturi litigioase și legăturile lor în Primăria Capitalei. O cercetare penală începută în 2014, la sesizarea familiei Tănase, parte prejudiciată grav de deciziile Comisiei de aplicare a Legii 10/2001, putea duce spre elucidarea mecanismului de acțiune a mafiei imobiliare cunoscute drept ,,Gașca Nordului”. Ocazie ratată cu premeditare!
Dosarul nr. 649/P/2014 a fost instrumentat de procurorii anticorupție cu un singur scop - să mimeze cercetarea până la termenul care putea înjgheba o motivație de prescriere a faptelor. Dana Belciug, procurorul de caz, și șeful ei, Popovici Gheorghe, au pus în 24 august 2018 rezoluția de clasare, menită să dea liniște celor vizați de reclamația familiei Tănase, aflați acum în plină acțiune de fructificare a afacerii din 2006-2007, din care a înflorit un proiect imobiliar cu beneficii de zeci de milioane de euro. Concret, în 2006, Margareta Vărzaru, rudă cu familia Tănase, este pusă în posesie cu mai multe terenuri pe care le revendicase în zona de Nord a Capitalei. Asta se petrece însă după ce vânduse drepturile de retrocedare unui grup de apropiați ai primarului Videanu. Aceștia iau un teren evaluat la 18 milioane de euro, care va fi strămutat din perimetrul garajului ITB într-un amplasament și mai avantajos, pe strada Barbu Văcărescu, nr. 102. Familia Tănase nu beneficiază însă de bunăvoința Comisiei; pusă pe drumuri, trimisă spre instanțe și, bine ,,frăgezită”, îndrumată spre aceeași Gașcă a Nordului, acceptă oferta rechinilor imobiliari care voiau de fapt să-i tragă în piept pe moștenitorii fabuloasei averi.
Procurorii anticorupție au dus cercetarea penală în bălării
În 2014, familia Tănase îi nominaliza la DNA cu exactitate pe artizanii manevrelor care dirijaseră în Primăria Capitalei operațiunile din mlaștina retrocedărilor. În plângerea depusă împotriva ordonanței de clasare emise de procurorul Dana Belciug, decizia este apreciată de petent ca “nelegală și netemeinică”. El susține că “deși s-a început urmărirea penală în acest dosar la data de 31.08.2015, în concret nu s-a dispus nicio măsură menită să ducă la aflarea adevărului și la pedepsirea vinovaților”. Plângerea inițială s-a referit la procesele la care a fost obligată familia Tănase, la șicanele și presiunile la care a fost supusă, apreciind “că toate acestea ni s-au întâmplat pentru că am renunțat să contactez cu alți prieteni de-ai domnului Videanu, respectiv Mihai Rotaru, Cezar Iulius și Tănăsescu Virgil Romeo”. În ordonanța de clasare a dosarului, procurorii DNA au insistat pe relațiile contractuale nefinalizate cu prietenii lui Videanu, dar subiectul plângerii penale pentru care s-a deschis dosarul a fost altul, relatările și declarațiile celor văduviți de drepturile lor subliniind “întinderea corupției legate de retrocedăriile din zona rezidențială Băneasa, corupție a cărei victimă suntem”. Problema de fond sesizată a fost emiterea în lipsa unei notificări a Dispoziției 9211/30.11.2007, care a plasat despăgubirea de 18 milioane de euro “pe mâna acoliților domnului Videanu”.
Record: două persoane în trei ani de anchetă
Lipsa de voință a procurorului de caz de a cerceta fondul problemelor pentru care s-a deschis acest dosar este ilustrată de multe aspecte. Schimbarea polițistului judiciarist, neînțelegerea voită sau indusă de alte interese a plângerii făcute la DNA, ocolirea oricăror aspecte care duceau spre miezul problemei sunt câteva dintre elementele de “tehnică” folosite de anchetatori pentru îngroparea dosarului. În trei ani, din momentul în care s-a început urmărirea penală, au fost audiate la DNA DOAR DOUĂ PERSOANE - soția petentului, doamna Tănase Gerghina, și o funcționară din cadrul primăriei!
„Toate acestea ni s-au întâmplat pentru că am renunțat să contactez cu alți prieteni ai domnului Videanu, respectiv Mihai Rotaru, Cezar Iulius și Tănăsescu Virgil Romeo”
Plângere depusă la DNA de familia Tănase
Prescripție ilegală pentru a mușamaliza cazul
Plângerea pentru care a fost deschis dosarul îi privea în mod expres pe numiții Adriean Videanu, Ruso Angelo Mădălin, Rusu Teodor Cezar și Florescu Rodica Luminița. Nimeni nu a deranjat aceste persoane, nimeni nu le-a audiat. “Dacă nici pentru o fraudă de 18 milioane de euro săvârșită de funcționarii din cadrul unei autorităţi administrative nu te poți plânge DNA-ului, atunci pentru ce anume te mai poți plânge?”, întreabă retoric Tănase Nicolae. Manevrele procurorilor anticorupție care au avut ca “directivă” tergiversarea cercetării și ocolirea personajelor-cheie din “Gașca Nordului” au fost încununate de prescrierea faptelor reclamate. Juriști pe care i-am consultat apreciază că doar printr-un artificiu care contorsionează spiritul legii, prescrierea pentru infracțiunile reclamate în acest caz a fost redusă de la 20 de ani la jumătate, invocându-se faptul că persoanele vinovate nu au fost înștiințate de începerea urmăririi penale. Cine dacă nu DNA avea în sarcină înștiințarea?
Întrebările din acest caz nu se opresc aici. Răspunsurile se află tot la DNA, unde se analizează în aceste zile plângerea împotriva ordonanței de clasare din 24 august 2014, decizie nelegală din mai multe considerente juridice. În acest timp, proiectul imobiliar început pe strada Barbu Văcărescu, nr. 102, își așteaptă locatarii în 2019. Un bloc de 9 etaje, cu 273 de apartamente de lux, cu 2.900 mp spații de birouri comerciale se ridică având temelia în drepturile litigioase cumpărate de la Margareta Vărzaru, bătrâna de 89 de ani adusă în biroul primarului Videanu să semneze înțelegerea cu “Gașca Nordului”. De acest act era interesat și Myron Michel Einik, adjunctul ambasadorului SUA la București, Alfred Moses. Parteneriatul strategic are, iată, și o ramură pornită din garajul ITB.