x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA cere judecătorilor declasificarea documentelor pe care Tobă a refuzat să le dea procurorilor

DNA cere judecătorilor declasificarea documentelor pe care Tobă a refuzat să le dea procurorilor

12 Sep 2016   •   14:55
DNA cere judecătorilor declasificarea documentelor pe care Tobă a refuzat să le dea procurorilor

DNA a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie declasificarea documentelor privind cheltuirea unor sume din fondurile operative ale DIPI şi pe care fostul ministru de Interne Petre Tobă ar fi refuzat să le pună la dispoziţia procurorilor. 

Informaţia apare în rechizitoriul întocmit de DNA prin care fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. 

"Din conţinutul adreselor emise de DIPI şi Ministerul Afacerilor Interne a reieşit că aceste instituţii au refuzat să declasifice atât rapoartele de decontare a cheltuielilor operative reţinute în latura obiectivă a infracţiunilor pentru care Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Dănuţ Marian Iacob şi Gabriel Nicolae Pavel au fost inculpaţi în cauză, cât şi cu privire la alte acte esenţiale pentru soluţionarea prezentei cauze. În baza art. 352 alin. (11) din Codul de procedură penală, solicităm instanţei de judecată să iniţieze procedura de declasificare a înscrisurilor esenţiale pentru soluţionarea cauzei", se arată în rechizitoriul DNA. 

În opinia DNA, dispoziţiile art. 352, alineatele 11 şi 12 din Codul de procedură penală sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că refuzul autorităţii emitente de a declasifica un înscris nu poate fi unul discreţionar, întrucât aduce atingere unor drepturi fundamentale ale omului, cum sunt dreptul la apărare, dreptul la un proces echitabil, egalitatea în faţa legii, accesul liber la justiţie. 

Petre Tobă este urmărit penal de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului. 

Potrivit DNA, pe 1 aprilie 2016, în contextul în care se afla în instrumentare dosarul în care era cercetat Gabriel Oprea şi şefi ai DIPI, Petre Tobă a refuzat declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente în legătură cu gestionarea unor fonduri operative. 

Procurorii susţin că şefii DIPI au cumpărat bunuri care nu au nicio legătură cu fondurile operative: căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI. AGERPRES

×
Subiecte în articol: petre toba declasificarea documentelor