x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorii DNA dezvăluie o rețea de corupție în sistemul de ocupare a posturilor la Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani. 92 de percheziții în Botoșani și Iași la Spital, Consiliul Județean și Sediu PSD

Procurorii DNA dezvăluie o rețea de corupție în sistemul de ocupare a posturilor la Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani. 92 de percheziții în Botoșani și Iași la Spital, Consiliul Județean și Sediu PSD

de Redacția Jurnalul    |    13 Dec 2023   •   13:00
Procurorii DNA dezvăluie o rețea de corupție în sistemul de ocupare a posturilor la Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani. 92 de percheziții în Botoșani și Iași la Spital, Consiliul Județean și Sediu PSD

Într-o amplă acțiune desfășurată astăzi, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat 92 de percheziții în județele Botoșani și Iași, vizând posibile infracțiuni de corupție în cadrul unor concursuri pentru ocuparea posturilor vacante la Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani.

Operațiunea a inclus descinderi la Spitalul Județean, Consiliul Județean, precum și la sediul PSD Botoșani. Printre țintele anchetei se numără și biroul președintelui Consiliului Județean, Doina Fedorovici.

Fraudarea concursurilor și sume substanțiale de bani

Potrivit surselor judiciare, investigația vizează fraude comise între 2018 și 2023, în care se susține că posturile la Spitalul Județean puteau fi „cumpărate" cu sume cuprinse între 8.000 și 15.000 de euro. Această sumă ar fi fost oferită pentru asigurarea ocupării postului de asistent medical.

De asemenea, pentru posturi de altă natură, cum ar fi muncitor, îngrijitor, brancardier etc., sumele pretinse ar fi variat între 2.000 și 5.000 de euro, crescând în funcție de influența intermediarilor.

Mecanismul infracțional dezvăluit

Aproximativ 20 de persoane fizice și funcționari publici sunt suspectate că au accesat posturi scoase la concurs la Spitalul Județean Botoșani. Candidații, dornici să obțină posturile, nu interacționau direct cu funcționarii Spitalului Județean, ci apelau la intermediari care aveau legături puternice în interiorul sistemului.

Conform procurorilor, candidații primeau subiectele și rezolvările, iar obținerea unei note minime de trecere la proba scrisă era o condiție obligatorie pentru a fi sprijinit de funcționari în obținerea postului vacant, contra unei sume de bani. Candidații agreati erau asigurați că vor fi declarați admisi la probele de interviu și practică, indiferent de alți candidați.

Doina Fedorovici: Am pus la dispoziție toate documentele solicitate de către organele abilitate

Președinta Consiliului Județean Botoșani a oferit presei, primele declarații în acest caz.

„A fost efectuată o percheziție domiciliară. Am pus la dispoziție toate documentele solicitate de către organele abilitate. Consiliul Județean nu face parte din această speță. Înțelegem că este vorba despre o unitate spitalicească. Nu au fost ridicate înscrisuri sau documente oficiale.", a declarat Doina Fedorovici.

Reacția oficială a DNA

Biroul de Informare și Relații Publice al DNA a confirmat cercetările în desfășurare, precizând că se bazează pe autorizații legale și beneficiază de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

„Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2018-2023, de către funcționari publici din cadrul unei unități spitalicești, în contextul fraudării unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante.

În cursul zilei de 13 decembrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 92 de locații situate pe raza județelor Botoșani și Iași, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediul județean al unui partid politic și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”

×