x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA: Secretarul Primăriei Iara din judeţul Cluj, reţinut

DNA: Secretarul Primăriei Iara din judeţul Cluj, reţinut

09 Sep 2016   •   14:22
DNA: Secretarul Primăriei Iara din judeţul Cluj, reţinut

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Cluj au dispus vineri punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a secretarului comunei Iara din judeţul Cluj, Olimpiu Ioan Onacă.

Potrivit unui comunicat al DNA, acesta este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Procurorii DNA au reţinut că, în perioada 2009 - 2014, secretarul Primăriei comunei Iara ar fi eliberat mai multe adeverinţe false care au fost folosite ulterior de către nouă persoane, la obţinerea de fonduri europene, acordate în cadrul schemelor unice de sprijin pentru suprafeţe de teren agricole, pe care aceştia nu le deţineau în realitate.

Până în prezent, s-a stabilit că cele nouă persoane beneficiare de fonduri europene au obţinut în această modalitate în perioada respectivă peste 1.100.000 lei.

O mică parte din sumele încasate în mod nelegal de către beneficiari a fost restituită către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, după identificarea neregulilor de către APIA.

"Din probele administrate în cauză, a mai rezultat că inculpatul Onacă Olimpiu Ioan a solicitat şi primit de la două dintre persoanele beneficiare de fonduri europene, cu titlu de mită, suma de 37.200 lei, pentru punerea la dispoziţia acestora a documentelor falsificate. Suma de bani menţionată anterior a fost plătită de cei doi beneficiari în anul 2015, în două tranşe, imediat după primirea fondurilor nerambursabile", se arată în comunicatul DNA.

Totodată, procurorii DNA susţin că, în timpul desfăşurării anchetei penale, Olimpiu Ioan Onacă "a făcut demersuri pentru influenţarea comportamentului celorlalte persoane implicate în prezentul dosar".

Secretarul Primăriei Iara va fi prezentat, vineri, în faţa magistraţilor Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: dna