Acțiunea DNA pornită în forță asupra serviciului secret al Ministerului de Interne se dezvoltă pe mai multe planuri. Folosirea fondurilor operative pentru achiziția unui autoturism destinat deplasării ministrului Gabriel Oprea și a altor bunuri, catalogate în rechizitoriul procurorilor anticorupție drept în afara legii, a declanșat o furtună care a dus practic la desfiinţarea DIPI. După decapitarea conducerii Departamentului, au urmat măsuri politice rapide: schimbarea ministrului de Interne, noul titular al postului anunțând reorganizarea DIPI pe alte baze. Victor Ponta, premierul sub al cărui mandat DIPI a luat avânt instituțional, spune că asistăm la un război al serviciilor. Faza proceselor în instanțe este abia la început.
Dragoș Tudorache a ajuns ministru de Interne în urma crizei DIPI. Ca atare, la preluarea mandatului, în 7 septembrie, a declarat ca prioritate ,,eficientizarea DIPI”, având în acest sens mandat din partea președintelui României și a primului-ministru. După o săptămână anunță că proiectul vizează o clarificare a competențelor DIPI, ca să nu ,,se mai suprapună cu celelalte servicii ale statului care se ocupă cu activități informative”. Așadar, o primă operație de tăiere a aripilor, ca să-i reducă aria de cuprindere. Apoi, o trimitere a noii structuri ,,DIPI sau cum se va numi această organizare”, sub control parlamentar, decizie logică, fără importanță practică, după maniera în care se execută acest control. În fine, la 17 octombrie devine publică maniera de organizare a activității noii structuri care se va numi Unitatea de Protecție Internă.
Desființare și cu unghiile tăiate
Ministrul clarifică în continuare ,,eficientizarea DIPI”, o acțiune ridicată la gradul de ,,reformă”. Unul dintre obiective: eliminarea suprapunerilor de competențe, în raport cu Serviciul Român de Informații și cu alte structuri de acest tip, dar și de a elimina neclaritățile de competențe între DIPI și DGA. Structura va avea competențe pe zona de ordine publică. ,,Multe dintre competențele actualei structuri vor fi preluate de SRI”, spune ministrul. Rezultă că în perioada relațiilor strânse dintre Gabriel Oprea și conducerea SRI, DIPI preluase competențe sau își crease nișe de activități care revin acum la ,,matcă”. De altfel, conducerea DIPI trimisă acum în judecată de DNA provenea prin transfer de la SRI.
Prin reorganizare se reduce substanțial numărul de cadre necesar în UPI. Ofițerii care nu vor fi reîncadrați în noua unitate vor fi redirecționați în DGA sau la DOS (Direcția de Operațiuni Speciale). Condiția de angajare și de menținere în cadrul UPI este acceptul supunerii la controale de integritate și la proba detectorului de minciuni.
NATO băgat în ciorbă de procurori
Ministrul a dat ordine de punere la dispoziţie pentru Petre Tobă, Gelu Oltean, Rareș Văduva și Horațiu Năbîrjoiu pentru care s-a pornit actiunea penală în dosarul DIPI. Sunt 24 de ofiţeri cercetați în acest dosar. Ultima funcție a lui Năbîrjoiu: atașat pentru afaceri în Delegația permanentă a României la NATO. El avea sarcina gestionării informațiilor primite de la partenerii NATO. A fost rechemat de la Bruxelles și băgat în ancheta penală. El gestionase anterior, la București, Registrul intern din cadrul DIPI. Desecretizarea și divulgarea unor date în rechizitoriul DNA de către procuroarea Florentina Mirică fac obiectul unei lucrări a Inspecției Judiciare.
Dragoș Tudorache, ministrul de Interne, a bifat sarcina desființării DIPI după ce DNA a spart ușile acestui serviciu secret.