x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie “Doctorul” Ponta, exemplu pentru studenţi

“Doctorul” Ponta, exemplu pentru studenţi

de Marius Gîrlașiu    |    06 Apr 2016   •   10:10
“Doctorul” Ponta, exemplu pentru studenţi
Sursa foto: Adrian Manolache

Instanţa Supremă a început de ieri audierile în dosarul Turceni-Rovinari în care fostul premier Victor Ponta şi senatorul Dan Şova au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani. La termenul de ieri a fost audiat fostul director al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, în timp ce fostul prim-mnistru a avut “meciul” lui cu jurnaliştii.

Din candidat la prezidenţiale, Victor Ponta a devenit material de studiu pentru studenţii la Drept. Mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Drept au asistat la termenul de ieri de la Curtea Supremă, după ce au vrut să vadă cu ochii lor cum se judecă un mare caz de corupţie în România. “Nu ai vrea să-mi iei locul”, i-a mărturisit Ponta unuia dintre studenţii care s-a ridicat politicos pentru a-i face loc fostului premier în ultima bancă. Înainte să intre în sala de judecată, Ponta a avut vendeta lui cu presa în curtea ÎCCJ. “Mă uit să nu scoateţi tigaia!”, s-a ferit fostul prim-ministru de întrebările agresive ale jurnaliştilor. Înainte de sosire, postase pe facebook în stilul personal: “o să fiu atent să nu scoată o tigaie de sub microfon şi să mă pocnească în cap măcar să spun ceva acolo”. Mesajul l-a amuzat teribil pe “amicul” Dan Şova, inculpat şi el în dosar. “Ia, distrează-te!”, i-a spus senatorul cu mir în frunte avocatului său, întinzându-i smartphone-ul cu postarea lui Ponta. La termenul de ieri, judecătorii l-au audiat pe fostul director al CE Oltenia, pe care procurorii îl acuză de abuz în serviciu după ce ar fi acordat mai multe contracte firmei de avocatură “Şova&Asociaţii”. Anchetatorii susţin că o parte din bani ar fi ajuns şi la fostul premier Victor Ponta pe vremea când era avocat senior-partner al firmei de avocatură a lui Şova. “O audiere a bietului Laurenţiu Ciurel, victimă colaterală, care nu va interesa niciun jurnalist deoarece nu are nicio treabă cu mine”, a scris Ponta pe facebook. La primul termen al procesului, magistraţii i-au întrebat pe Dan Şova şi Victor Ponta dacă doresc să beneficieze de procedura simplificată, care presupune reducerea cu o treime a pedepsei în cazul în care inculpaţii îşi recunosc vinovăţia. Cei doi au respins acuzaţiile şi au anunţat că vor să dea declaraţii în faţa instanţei, astfel că urmează să fie şi ei audiaţi la termenele viitoare.  

De la DNA la Curtea Supremă    

Pentru Victor Ponta, săptămâna a început cu drumuri între DNA şi Instanţa Supremă. Luni, fostul premier a dat declaraţii “în calitate de martor” în ultimul dosar al deputatului Sebastian Ghiţă. Unul dintre inculpaţii din dosar, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, le-a declarat procurorilor că Ponta i-ar fi propus funcţii de conducere la Departamentul pentru Lupta Antifraudă sau Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor în schimbul unor informaţii confidenţiale dintr-un dosar aflat la acea vreme în faza de urmărire penală.

 

×
Subiecte în articol: Victor Ponta