x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dosar de corupție: Primarul din Otopeni a fost plasat în arest la domiciliu

Dosar de corupție: Primarul din Otopeni a fost plasat în arest la domiciliu

15 Sep 2022   •   15:36
Dosar de corupție: Primarul din Otopeni a fost plasat în arest la domiciliu

Tribunalul Bucureşti a respins, astăzi, cererea DNA privind arestarea preventivă a primarului din Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, care a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.Sentința poate fi atacată cu apel. 

Totodată, și directorul executiv din Primăria Otopeni, Constantin Vlad, a fost plasat în arest la domiciliu.

Cei doi au fost reținuți, miercuri, de DNA pentru abuz în serviciu, fiind acuzat de plăți ilegale către mai multe firme pentru lucrări fictive.

Mai sunt cercetați în același dosar Bogdan Ionel Ştefan, fost inspector la Compartimentul Investiţii şi Achiziţii Publice din Primăria Otopeni, pentru complicitate la abuz în serviciu, dirigintele de șantier și trei antreprenori, printre care Nelu Iordache. 

Între 2011-2017 a fost derulat un contract de proiectare şi execuţie de lucrări pentru obiectivul de investiţie "Infrastructura de bază în oraşul Otopeni" Faza I de lucrări Cartier Ferme, încheiat între Primăria Otopeni şi o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri. Primarul orașului Otopeni şi directorul executiv şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu şi ar fi acceptat la plată şi achitat  35.916.006 lei, din care 25.421.080 lei reprezintă cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care executantul nu le-a achiziţionat iar 10.494.926 lei reprezintă  costuri de finanţare, aferente cheltuielilor.

"Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plăţile nelegale, ar fi fost întocmită o situaţie de lucrări (organizare de şantier, deşi în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparenţa unei compensări între valoarea "stornată" a "procurării materialelor", de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de şantier, care în realitate nu au fost realizate.

În demersurile lor, inculpaţii Silviu Constantin Gheorghe şi Constantin Vlad ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză, care fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiţionale, centralizator al lucrărilor, devize cu situaţia lucrărilor privind organizarea de şantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziţia funcţionarilor diferite înscrisuri (facturi, devize etc.), care să justifice efectuarea plăţilor nelegale", arată DNA.


 

×