UPDATE. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv, joi, cererea DNA privind plasarea fostului ministru Elena Udrea sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi țara, în dosarul în care a fost condamnată, în primă instanță, la opt ani de închisoare cu executare.
Instanța supremă a respins, ca nefondată, contestația procurorilor, după ce aceasta a fost respinsă și la Curtea de Apel București.
„Inculpata a manifestat intenţia de a se sustrage de la judecată. În declaraţiile date, afirmă că justiţia nu este independentă, decizia de condamnare este absurdă şi există în spate altcineva la butoane. Inculpata are un istoric. În anul 2018, s-a sustras de la altă condamnare şi a fugit în Costa Rica. A fost arestată acolo şi supusă unei proceduri de extrădare. (...) Având în vedere acest istoric, normal că ne-am pus problema de a o păstra pe inculpată la dispoziţia organelor judiciare. Ea nu s-a întors de bunăvoie în ţară, aşa cum afirmă. A făcut referiri la sistemul judiciar italian, pentru că acolo au fugit mai multe persoane condamnate în România: Alina Bica, Dragoş Săvulescu, Daniel Dragomir, Marian Zlotea", a declarat un procurori în sala de judecată.
Pe de altă parte, Elena Udrea a declarat că nu are intenția să fugă din România, afirmând că își dorești să își crească copilul aici.
„Dacă doream, puteam să plec de doi ani din ţară. Şi dacă mi-ar fi trecut prin cap să plec, nu vreau să stau în puşcăriile din afară, vreau să stau închisă în România. Nu vreau să fiu fugărită pe afară.”, a spus aceasta, în timpul procesului din instanță.
Elena Udrea a fost condamnată, pe 2 martie, de Curtea de Apel București la opt ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la luare de mită și spălare de bani, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009. Decizia nu este definitivă.
În același dosar, Ioana Băsescu a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare.
Știre inițială. Elena Udrea a dat noi declarații la intrarea la ÎCCJ. „Sper că se analizează speța și nu contează cine e în complet”, a declarat fosta ministră a dezvoltării.
„Eu m-am întors în țară având dosare pe rol, m-am întors în țară special să particip la judecarea acestor dosare. Eu cred că singura soluție pentru a obține achitările pe care eu cred că le merit, cred că sunt legale, este să mă prezint în fața instanței. (...) De când m-am întors, m-am prezentat la fiecare termen”, a precizat Elena Udrea.
Instanța supremă ar urma să decidă joi, 11 martie, dacă Elena Udrea, condamnată în prima instanță la opt ani de închisoare în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009, rămâne în continuare fără control judiciar, așa cum a decis Curtea de Apel București. Mai exact, instanța supremă judecă contestația DNA după decizia instanței de a nu o plasa pe Elena Udrea sub control judiciar, așa cum au cerut procurorii.