x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Exces de putere: Dosar exploziv la DNA. Șapte înalți demnitari sunt vizați de procurori

Exces de putere: Dosar exploziv la DNA. Șapte înalți demnitari sunt vizați de procurori

29 Apr 2016   •   23:38
Exces de putere: Dosar exploziv la DNA. Șapte înalți demnitari sunt vizați de procurori

Oana Zamfir a prezentat, la ”Exces de putere”, de la Antena 3, declarația unui fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în fața DNA, care aruncă în aer clasa politică.

Este vorba de declarația lui Liviu Harbuz, care a depus o mărturie în cel de-al treilea dosar deschis în urma investigării afacerilor lui Ioan Niculae.

”După discuțiile preliminare cu reprezentanții de la Reprezentanța României, s-a concluzionat că o asemenea subvenție se încadrează ca fiind ajutor de stat ceea ce nu este agreat de Uniunea Europeană. I-am adus la cunoștință acest aspect ministrului Ilie Sârbu care a insistat să mergem la CE să negociem și apoi să găsim altă soluție. În acest sens au fost stabilite mai multe întâlniri la nivelul Comisiei şi chiar din debutul acestor discuţii s-a ajuns la concluzia că o asemenea subvenţie pentru îngrăşăminte reprezintă ajutor de stat iar România riscă o procedură de infringement. Cu toate acestea, în discuţiile de la nivelul Guvernului, nu se accepta această situaţie şi se solicitau alte soluţii. În acest context am fost apostrofat de către premierul Emil Boc şi i-a solicitat ministrului Puşcaş să preia negocierile. După ce am fost apostrofat de premier, un alt membru al Guvernului, ministrul Pogea a fost foarte vehement în a combate poziţia mea şi m-a criticat spunând că ar trebui găsite soluţii.După şedinţa de Guvern am fost abordat şi de ministrul Adrian Videanu care mi-a solicitat politicos să îi sprijin în această problemă a subvenţiilor pentru îngrăşăminte. Cert este că după acest moment, iniţiativa a fost preluată de ministrul Puşcaş care s-a dus şi el la discuţii la CE însă rezultatul a fost similar şi anume că o asemenea subvenţie reprezintă ajutor de stat”, a declarat Liviu Harbuz, martor în dosar.

Noul dosar-vedetă al DNA prinde șapte înalți demnitari de la acea vreme: Emil Boc- prim ministru, Ilie Sârbu -ministru al Agriculturii, Gheorghe Pogea -ministru al Finanţelor Publice, Adriean Videanu -ministrul Economiei, Vasile Puşcaş și Traian Băsescu - președinte, a precizat Oana Zamfir, la Antena 3.

Astfel, procurorii DNA suspectează că aceștia au susţinut proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae, patronul Interagro, şi ar fi produs prejudicii evidente României, atât pe plan european, cât şi bugetului de stat.

Fragment din comunicatul DNA

În perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, a inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini și a unei alte persoane, a unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei INTERAGRO de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vânzarea îngrășămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

Adoptarea unei asemenea hotărâri era ilegală, atrăgând sancționarea României de către Comisia Europeană prin procedura de “infringement”, pentru încălcarea normelor privind concurența neloială și ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atât în mod direct cât și indirect (agricultorii ar fi trebuit să restituie ajutorul de stat – 600 milioane euro, iar România pierdea peste 150 milioane euro ca urmare a blocării altor programe în domeniul agriculturii).

Ioan Niculae, domeniu de 11 HECTARE la malul Dunării

Cel mai bogat om al României, Ioan Niculae, are pe malul Dunării, la Zimnicea, un imperiu cu şapte case, înconjurate de copaci aduşi din China. Deşi este unul dintre cele mai sărace oraşe din România, declarat chiar zonă defavorizată, Niculae a făcut din Zimnicea polul opulenţei.

Stăpânirea sa se întinde aici pe 11.000 de hectare unde sunt construite mai multe sedii ale firmelor sale, o fabrică şi imediat lângă portul. Peste drum, se întinde domeniul său de relaxare, cu terenuri de sport, un club de fotbal, piscine şi parcuri.

Peste drum de domeniul dedicat relaxării, Niculae a ridicat o fabrică şi mai multe sedii ale firmelor sale.

×