x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fals comisar european, trimis în judecată pentru înşelăciune

Fals comisar european, trimis în judecată pentru înşelăciune

23 Feb 2016   •   13:29
Fals comisar european, trimis în judecată pentru înşelăciune

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au trimis-o în judecată pe Andreea Lorena Pleşea, acuzată că s-a dat drept comisar european şi a obţinut bani şi obiecte de lux de la oameni de afaceri, în schimbul promisiunii că îi va ajuta la obţinerea de finanţare pentru diverse proiecte.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, Andreea Lorena Pleşea este acuzată de săvârşirea a şapte infracţiuni de înşelăciune, uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii susţin că, în cursul anilor 2011-2013, Andreea Lorena Pleşea a creat persoanelor înşelate aparenţa unei persoane influente, cu relaţii şi conexiuni în lumea politică, pe care se putea baza în demararea diverselor proiecte sau afaceri.

Mai mult, ea se prezenta ca fiind angajată a Comisiei Europene la Bruxelles sau chiar comisar european, pentru a crea aceeaşi impresie de persoană importantă, care are susţinere în demararea şi desfăşurarea unor proiecte de anvergură.

Folosindu-se de aceste calităţi, Andreea Lorena Pleşea a pus la cale un mecanism infracţional menit să îi asigure importante sume de bani pentru uzul personal, prezentând mai multor oameni de afaceri posibilitatea implicării într-un proiect cu fonduri europene ce viza reciclarea deşeurilor în mai multe localităţi din ţară, proiect care în realitate nu a existat.

În acest scop, ea a întocmit în fals mai multe documente din care rezultă demararea proiectului în două municipii reşedinţă de judeţ sau efectuarea de plăţi în cadrul proiectului pe care le-a prezentat persoanelor vătămate pentru a le determina să contribuie financiar în cadrul proiectului.

De asemenea, Andreea Lorena Pleşea a organizat întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale, unde a discutat despre proiectul pe care l-ar avea în desfăşurare.

Astfel, în cursul anului 2011, pretinzând că este angajată a Comisiei Europene, Andreea Lorena Pleşea a indus în eroare o firmă cu prilejul încheierii a două contracte de asociere în participaţiune, unul având ca obiect achiziţionarea şi vânzarea de aparate de reciclare "outdoor" către două primării de municipii reşedinţă de judeţ, iar cel de-al doilea având ca obiect obţinerea unor contracte de concesiune a trei gropi de gunoi situate pe teritoriul României.

Folosindu-se de aceeaşi calitate, în cursul anului 2011, Andreea Lorena Pleşea a indus în eroare o altă firmă cu prilejul încheierii unui contract de împrumut pentru suma de 15.000 euro, bani care urmau a fi folosiţi în scopul unor deplasări la Bruxelles şi a întocmirii unor studii de fezabilitate, demersuri necesare încheierii ulterioare a contractelor de finanţare, precum şi a unui contract de lucrări, având ca obiect executarea unor lucrări de construcţii necesare în vederea amplasării automatelor care fac obiectul programului de reciclare a PET-urilor, dozelor şi sticlei.

Anchetatorii susţin că ea a prezentat o adresă falsă, prin care se comunica aprobarea proiectului întocmit în cadrul programului "Automate de colectare selectivă a deşeurilor (PET-uri, doze, sticlă, hârtie, carton) outdoor", precum şi finanţarea acestuia cu suma de 300 milioane euro, necesară amplasării automatelor în 1.300 de locaţii.

Totodată, în vara anului 2012, Andreea Lorena Pleşea a indus în eroare o persoană, de la care a obţinut suma de 4.000 euro, reprezentând valoarea unui studiu de fezabilitate întocmit la Bruxelles necesar construirii unui complex turistic în Eforie Sud.

În cursul anului 2013, Pleşea a indus în eroare o altă persoană, cu prilejul încheierii un contract de asociere în participaţiune, în valoare de 100.000 euro, precum şi a două contracte de împrumut în valoare de 250.000 euro, având ca obiect amplasarea a 1.500 automate de colectare selectivă outdoor.

Dosarul se va judeca la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Andreea Lorena Pleşea