x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Florin Iordache la CCR: Legile bugetului trebuie dezbătute şi aprobate, nu asumate

Florin Iordache la CCR: Legile bugetului trebuie dezbătute şi aprobate, nu asumate

12 Feb 2020   •   11:37
Florin Iordache la CCR: Legile bugetului trebuie dezbătute şi aprobate, nu asumate

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat miercuri, la Curtea Constituţională, că legile referitoare la buget trebuie să fie dezbătute şi aprobate în Parlament, nu să fie adoptate de Guvern prin asumarea răspunderii.

"Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale sunt două legi cărora legiuitorul constituant le-a atribuit caracter excepţional, special. (...) Din examinarea şi coroborarea textelor constituţionale se deduce că legile bugetare sunt excluse de plano atât din modalitatea de adoptare prin procedura obişnuită, în şedinţa separată, şi asupra cărora Guvernul îşi poate asuma răspunderea (...), cât şi în ceea ce priveşte asumarea răspunderii Guvernului, care se circumscrie altor prevederi constituţionale (...). Legiuitorul a stabilit în mod concret modalitatea de adoptare a legilor bugetare, excluzând posibilitatea Guvernului de a abuza de procedura (...) cu privire la asumarea răspunderii asupra unui proiect de lege. Legile bugetului trebuie dezbătute şi aprobate, nu asumate, în virtutea Constituţiei şi a mai multor acte normative", a spus Iordache, care a fost desemnat să susţină la CCR cererile preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor privind soluţionarea unui posibil conflict juridic între Guvern şi Parlament pe tema Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

În opinia sa, legiuitorul constituant a instituit o partajare a atribuţiilor celor două puteri, executivă şi legislativă, precum şi o colaborare în ceea ce priveşte problematica finanţelor ţării, pentru a nu se ajunge la excluderea Parlamentului de la legiferarea Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a solicitat Curţii Constituţionale să indice conduita pe care Executivul şi Legislativul trebuie să o urmeze în situaţia analizată.

"Vă rugăm să constataţi existenţa unui conflict juridic de natură constituţională. În acest context, semnalăm faptul că este necesar a se stabili conduita pe care autorităţile publice vizate trebuie să o adopte pentru a fi în concordanţă cu prevederile constituţionale, în sensul dezbaterii şi adoptării legii bugetare potrivit articolelor constituţionale", a susţinut Iordache.

CCR discută, miercuri, sesizările privind un posibil conflict juridic între Guvern şi Parlament pe tema Legii bugetului de stat pe anul 2020 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea.

La începutul şedinţei, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a anunţat conexarea celor patru cereri formulate de către preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor.

www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: florin iordache