x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fost președinte al Colegiului Psihologilor din România, condamnat la un an de închisoare cu suspendare

Fost președinte al Colegiului Psihologilor din România, condamnat la un an de închisoare cu suspendare

10 Sep 2020   •   17:32
Fost președinte al Colegiului Psihologilor din România, condamnat la un an de închisoare cu suspendare

Mihai Aniței, la data faptei președinte al Colegiului Psihologilor din România, a fost condamnat, joi, de Tribunalul București, la un an de închisoare cu suspendare. Aniței a fost găsit vinovat pentru săvârșirea infracțiunii de prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false, în cadrul unui dosar în care este acuzat că și-a atribuit și a încheiat două contracte cu el însuși, iar un altul cu soția sa, în cadrul unui proiect cu fonduri europene.

Judecătorii au dispus încetarea procesului penal împotriva lui Aniței în cazul săvârșirii infracțiunii de conflict de interese, ca urmare a prescrierii faptei.

De asemenea, magistrații au dispus ridicarea sechestrului pus de procurori pe bunuri mobile și imobile ce aparțin lui Mihai Aniței, după ce acesta a achitat prejudiciul de 336.147 lei.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Mihai Aniţei a fost trimis în judecată de DNA în martie 2017, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese în formă continuată (trei acte materiale) şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.

Potrivit DNA, în contextul derulării proiectului "SCOP - specializarea consilierilor de orientare profesională", finanţat prn fonduri europene şi implementat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, în parteneriat cu Colegiul Psihologilor din România, Mihai Aniţei, în calitatea sa de preşedinte al Colegiului Psihologilor din România, şi-a atribuit şi a încheiat două contracte cu el însuşi, iar un altul cu soţia sa.

Procurorii susţin că decizia de atribuire şi încheiere a contractelor a fost luată de Mihai Aniţei în exercitarea atribuţiilor de reprezentant al Colegiului Psihologilor din România.

Concret, două contracte de prestări de servicii au fost încheiate pe o durată de un an (noiembrie 2010 - noiembrie 2011) de Mihai Aniţei, în numele Colegiului Psihologilor din România, cu psihologul Mihai Aniţei, având ca obiect prestarea de către acesta a 1.596 ore ca şi coordonator tehnic în cadrul proiectului, respectiv 1.008 ore ca expert elaborare ghid deontologic pentru formarea formatorilor.

Un alt contract de prestări servicii a fost încheiat de Mihai Aniţei, în numele Colegiului Psihologilor din România, cu soţia sa, de profesie psiholog, având ca obiect prestarea de activităţi supervizare consilieri de orientare profesională, pentru o durată de 672 ore.

Pentru a justifica sumele de bani primite în executarea celor două contracte, în perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2012, Mihai Aniţei a prezentat Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă 28 de rapoarte ce conţineau date inexacte, nereale, cu privire la orele prestate ca expert, în condiţiile în care aceste ore nu puteau efectiv, fizic, să fie prestate.

Valoarea contractelor era stabilită în funcţie de numărul de ore, iar preţul convenit era un tarif orar brut, mai precizează DNA. 

Doar în luna martie a anului 2011, Mihai Aniţei a lucrat şi a fost remunerat pentru 474 de ore de muncă.

„Un alt exemplu este luna martie 2011, când în perioada 8 martie - 17 martie 2011, Mihai Aniţei ar fi fost în delegaţie în Germania, la Leipzig, lipsind 11 zile din ţară. Cu toate acestea, el ar fi prestat un număr total de 474,53 de ore, din care 183,83 de ore în cadrul proiectului POSDRU/12/4.2/S1/4047 SCOP, în legătură cu Activitatea numărul 5 a proiectului. Şi 83,7 ore în cadrul proiectului POSDRU/12/4.2/S1/4047 SCOP, în legătură cu Activitatea numărul 12 a proiectului", se precizează în rechizitoriu.

×