Trei ani cu suspendare este pedeapsa pe care a primit-o Mihaela Puşcaş, fosta directoare a Penitenciarului de Femei Târgşor, pentru fraude cu fonduri europene, fals intelectual şi înşelăciune. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, totodată, confiscarea sumei de 100.000 de euro. Condamnarea vine la un an şi trei luni de când Mihaela Puşcaş a fost achitată de către magistraţii Curţii de Apel Ploieşti pentru aceste fapte.
Fosta directoare a Penitenciarului de Femei a fost trimisă în judecată de către DNA Ploieşti în martie 2013, pentru folosirea de documente false sau inexacte, cu scopul de a obţine fără drept fonduri din bugetul Comunităţii Europene, înşelăciune şi fals intelectual, în formă continuată.
Potrivit rechizitoriului, în martie 2010, penitenciarul a devenit beneficiarul unor fonduri UE, în cadrul Programului POSDRU, pentru proiectul „Persoanele private de libertate, în slujba protecției mediului înconjurător, pentru creşterea competitivității şi a atractivității teritoriilor”, care viza externalizarea unor servicii responsabile de deținerea şi reintegrarea persoanelor private de libertate, pentru a pregăti reintegrarea acestora în societate, prin ocupare şi ucenicie într-o meserie.
AM POSDRU nu a vrut banii înapoi
În 2011, Mihaela Puşcaş a devenit managerul de proiect, depunând la Penitenciarul Târgşor o cerere de rambursare în care a consemnat, în mod nereal, că toate cheltuielile sunt eligibile şi că au fost respectate procedurile privind achizițiile, ataşând la această cerere mai multe documente false pe care le-a semnat sau pe care le-a aprobat în calitate de director de penitenciar.
Prin această modalitate, inculpata ar fi a cauzat un prejudiciu în valoare totală de 426.281,06 lei (echivalentul a aproximativ 100.775 euro), reprezentând fonduri europene POSDRU şi fonduri de la bugetul de stat. Din aceşti bani, Penitenciarul Târgşor a restituit suma de 15.329,89 lei, iar Ministerul Muncii, Familiei şi Protecției Sociale – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane nu s-a constituit parte civilă pentru diferența rămasă nerecuperată până la finalizarea cercetărilor.
Liberă, dar cu banii confiscaţi
Curtea de Apel Ploieşti a decis, în data de 17 octombrie 2014, achitarea Mihaelei Puşcaş, după ce a aplicat legea cea mai favorabilă în acest caz, respectiv vechiul Cod Penal, pentru că „faptele nu prezintă pericol social”. În schimb, judecătorii i-au aplicat o amendă administrativă de 1.000 de lei şi au anulat toate documentele încheiate de Penitenciarul Târgşor cu societatea Ogre Team Bucureşti, implicată în acest proiect. Parchetul a atacat soluţia Curţii de Apel Ploieşti, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, luni, a desfiinţat hotărârea instanţei de fond şi a rejudecat cauza.
La final, Mihaela Puşcaş a primit trei condamnări, dintre care cea mai grea a fost de trei ani de închisoare. Magistraţii au contopit pedepsele, urmând ca fosta directoare a penitenciarului de femei să o execute pe cea mai grea, după care au decis suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de cinci ani. Mihaela Puşcaş nu a scăpat, însă, chiar ieftin. Înalta Curte a decis să confişte de la aceasta suma de 426.281,06 lei şi a obligat-o să plătească 1.060 lei, reprezentând cheltuielile de judecată.