x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fostul şef al DIPI, audiat la DNA în dosarul privind maşina de lux cumpărată pentru protecţia demnitarilor şi folosită de Oprea

Fostul şef al DIPI, audiat la DNA în dosarul privind maşina de lux cumpărată pentru protecţia demnitarilor şi folosită de Oprea

01 Mar 2016   •   11:38
Fostul şef al DIPI, audiat la DNA în dosarul privind maşina de lux cumpărată pentru protecţia demnitarilor şi folosită de Oprea

Fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) Nicolae Gheorghe este audiat la DNA, marţi, în dosarul privind maşina de lux cumpărată pentru protecţia demnitarilor şi folosită de fostul vicepremier Gabriel Oprea, scrie news.ro.

Nicolae Gheorghe şi Nelu Zărnică, adjunctul său la DIPI, au fost demişi din funcţii în 10 februarie, la propunerea  ministrului Internelor, Petre Tobă.

La cinci zile după ce au fost demişi, Nicolae Gheorghe şi Nelu Zărnică au fost puşi sub acuzare de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), faptele din dosarul în care sunt cercetaţi fiind de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri.

Două zile mai târziu, în 17 februarie, DNA a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea penală a fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea, pentru abuz în serviciu legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor, Maşina a fost cumpărată cu bani care erau destinaţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor, din 21 august până în octombrie 2015.

Cererea DNA de avizare a începerii urmăririi penale a lui Gabriel Oprea a fost avizată de Senat în 24 februarie .

Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, fostul ministru al Internelor a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI şi a aprobat cumpărarea unui autoturism Audi A8 pentru "asigurarea protecţiei demnitarilor". Banii au fost însă cheltuiţi ilegal pentru cumpărarea maşinii, în condiţiile în care puteau fi folosiţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei.

Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.

×
Subiecte în articol: DIPI nicoae gheorghe dna gabriel oprea