Fostul şef al DIICOT Daniel Horodniceanu şi-a depus joi candidatura pentru funcţia de procuror general al României. În aceeaşi zi, şi-a mai depus candidatura pentru şefia Parchetului General şi Gabriela Scutea, care a fost adjuncta Laurei Codruţa Kovesi în vremea când aceasta era procuror general. În cursa pentru şefia Parchetului General s-au mai înscris anterior şi actualul procuror general Augustin Lazăr şi Marian Drilea, procuror la DIICOT Braşov.
Daniel Horodniceanu a declarat că a trimis documentele prin curier la Ministerul Justiţiei. El a candidat pentru al doilea mandat la şefia DIICOT şi a fost respins de ministrul Tudorel Toader. Totodată, Daniel Horodniceanu candidează şi pentru funcţia de procuror european din partea României. Horodniceanu a devenit şef al DIICOT în 2015, unde a avut un mandat de trei ani, fiind prima numire de şef al unui mare parchet făcută de actualul preşedinte.
Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor vor fi afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei la data de 29 martie, urmând ca în zilele de 3 şi 4 aprilie, candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei. Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 5 aprilie.
Fosta adjunctă a lui Kovesi, Gabriela Scutea, a fost și secretar de stat în Ministerul Justiției în perioada OUG 13, iar între 2013 și 2016 Gabriela Scutea a fost înalt reprezentant al Ministerului Justiției la Comisia Europeană. Procurorul Marian Drilea de la DIICOT Braşov a ajuns în atenţia presei în 2012, după ce l-a interceptat pe preşedintele Traian Băsescu în dosarul „Motorina”, în timp ce vorbea la telefon cu Sorin Blejnar, şeful ANAF.
Candidaturi şi pentru şefia DNA
Propunerea ministrului Justiţiei va fi transmisă Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului, urmând ca, ulterior, să fie înaintată preşedintelui României în vederea numirii. Tot până joi inclusiv s-au putut depune candidaturile pentru numirea procurorilor-şefi ai Secţiei de combatere a corupţiei şi Secţiei judiciar penale din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procedura urmează să se încheie pe 5 aprilie. Cele două posturi sunt vacante începând cu data de 20 martie.