După un şir de achitări răsunătoare în dosarele DNA, Laura Kovesi primeşte o gură de oxigen din partea Completului de 5 judecători de la Înalta Curte. Protejata lui Traian Băsescu, Elena Udrea, a fost condamnată, definitiv, dar în lipsă, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul “Gala Bute”. Decizia este definitivă şi a fost luată în ciuda faptului că la dosar au fost folosite probe furnizate de SRI.
Instanţa de apel a respins, aşadar, ca nefondată cererea formulată de avocaţii Elenei Udrea, cu privire la repunerea pe rol a procesului, având în vedere că, la fond, Înalta Curte a pronunţat condamnări pe un dosar în care DNA a utilizat probe puse la dispoziţie de SRI, cu toate că, în 2016, CCR a emis o decizie prin care a stabilit că astfel de probe nu pot fi folosite în dosarele penale, altele decât cele care privesc infracţiuni la securitatea naţională. În aceeaşi manieră a fost respins şi apelul fomulat de Udrea, aceasta rămânând să execute, definitiv, 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
Tot la închisoare cu executare a fost condamnat şi fostul boxer Rudel Obreja, căruia instanţa de apel i-a admis doar cererea de contopire a condamnării primite la fond, în 2017, cu o alta pe care a încasat-o de la Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar separat. Rudel Obreja s-a predat de bună voie la Poliţie, la câteva zeci de minute de la pronunţarea soluţiei.
Doar ţintele principale au primit cu executare
De altfel, în afara celor doi, niciun alt inculpat trimis în judecată în acest dosar nu a primit închisoare cu executare. Foştii consilieri, prieteni şi apropiaţi ai Elenei Udrea, Tudor Liberiu Breazu, care i-a administrat fostului ministru şi compania care a lucrat în arendă terenurile agricole de la Nana ale Ioanei Băsescu, Ştefan Lungu şi Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, au primit câte 1 an şi jumătate şi trei ani de închisoare cu suspendare. Un alt inculpat din dosar, Marius Dragoş Botoroagă, administrator de firmă, a primit doi ani şi şase luni de închisoare, cu suspendare, iar fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Gheorghe Nastasia, a luat patru ani de închisoare cu suspendare.
Viorel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a declarat, imediat după ce Curtea s-a pronunţat definitiv în acest dosar, că decizia Înaltei Curţi este nejustificată şi că o va ataca prin toate mijloacele legale pe care le are la dispoziţie. “Sentinţa este întemeiată pe o situaţie de fapt nereală pentru că au fost administrate nelegal probe şi pentru că nu s-a asigurat dreptul la apărare”, a concluzionat apărătorul fostului ministru.
Dosar cu probe îndoielnice
Dosarul Gala Bute, instrumentat, după ce a fost clasat şi redeschis, de unul dintre apropiaţii Laurei Kovesi, Marius Bulancea, împreună cu procuroarea Ana Dana, vizează fapte de corupţie săvârşite de Elena Udrea, Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia şi Ana Maria Topoliceanu, care ar fi pretins de la diverse companii sume de bani pentru plata cu celeritate a facturilor aferente contractelor încheiate cu MDRT. O parte din aceşti bani ar fi intrat în patrimoniul PDL Bucureşti. Unica probă de la dosar este celebra geantă cu 900.000 de euro pe care un om de afaceri i-ar fi înmânat-o lui Udrea, prin intermediul unui funcţionar, geantă care a ajuns la minister într-o zi în care Udrea nu era în Bucureşti.
Fostul ministru trebuie să plătească şi 3 milioane de euro
Completul de 5 judecători de la ÎCCJ, din care a făcut parte şi celebrul magistrat Ionuţ Matei, a mai decis că Elena Udrea trebuie să plătească 3 milioane de euro despăgubiri civile, din care 8.116.800 de lei despăgubiri către Autoritatea Naţională pentru Turism, 600.000 de euro despăgubiri către un martor din dosar, 300.000 de euro către Adrian Gărdean, denunţător în dosar şi patronul unor companii care au câştigat, în perioada guvernării “portocalii”, contracte cu MDRT de zeci de milioane de euro, dar şi 695.367 lei, respectiv 296.076 de lei, pentru care instanţa a dispus confiscarea.
Rudel Obreja, la rândul său, a fost condamnat, pe latură civilă, la plata, în solidar cu compania Euro Box Promotion SRL, la plata sumei de 737.507 lei către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, instanţa dispunând şi în cazul acestuia confiscarea sumei de 3 milioane de lei.
Traian Băsescu a declarat, imediat după aflarea sentinţei, că o îndeamnă pe Elena Udrea să se apere. Fostul preşedinte susţine că în “Gala Bute” nu a fost nimic ilegal şi că, în fapt, totul a reprezentat o acţiune a Guvernului României.
Udrea nu va reveni de bunăvoie în România
Elena Udrea a primit această sentinţă în timp ce se află în Costa Rica, unde a solicitat şi obţinut azil politic temporar. Udrea a declarat recent că se va întoarce în România numai în condiţiile în care Înalta Curte ar fi acceptat să repună pe rol dosarul “Gala Bute”, pe excepţia de nelegalitate a probelor. Cum acest lucru, iată, a fost respins, este greu de crezut că Elena Udrea va reveni în ţară de bunăvoie.
Odată pronunţată sentinţa definitivă, ea va fi transmisă unei instanţe de executare, în cauza de faţă fiind vorba despre Tribunalul Bucureşti. Această instanţă va emite o hotărâre de punere în executare, pe care o va înainta Poliţiei, prin Serviciul Urmăriri. Elena Udrea, formal, va fi căutată la domiciliul din buletin şi la toate adresele găsite, după care va fi dată în urmărire generală şi în consemn la frontieră, după care, pe numele său, se va cere eliberarea unui mandat de urmărire internaţională. Abia apoi urmează o cerere de extrădare formulată de Ministerul Justiţiei către autorităţile din San Jose.
“Sistemul încă există şi funcţionează. Protocoalele şi culoarele din justiţie sunt în continuare eficiente, sunt încă judecători şi procurori care execută ordinele şi comenzile generalilor SRI”,
Elena Udrea, pe Facebook, după condamnare