x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Grefierii își întrerup activitatea în instanțele de judecată timp de două ore

Grefierii își întrerup activitatea în instanțele de judecată timp de două ore

27 Ian 2020   •   11:30
Grefierii își întrerup activitatea în instanțele de judecată timp de două ore
Sursa foto: /Getty Images/iStockphoto

Grefierii îşi întrerup total activitatea din instanţele de judecată luni, în intervalul orar 10:00 - 12:00, timp în care nu va fi efectuat niciun fel de act de procedură sau activitate specifică funcţiei de grefier, în semn de protest faţă de intenţia Parlamentului de a abroga pensiile de serviciu ale grefierilor, potrivit unui comunicat transmis de mai multe organizaţii ale grefierilor.

De asemenea, grefierii planificaţi în şedinţe de judecată vor participa luni numai la judecarea cauzelor urgente şi a cauzelor cu arestaţi, permiţând accesul publicului cu doar 5 minute înainte de intrarea completului de judecată şi nu vor efectua niciun fel de activităţi specifice funcţiei sau alte acte de procedură decât cele pentru soluţionarea cauzelor urgente, conform sindicatelor grefierilor.

Comunicatul este transmis de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare DICASTERIAL, Sindicatul Dreptatea Vrancea, Sindicatul SinJust Bihor, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Justiţie "Grefierul" Alba, Sindicatul Dreptatea Bacău, organizaţii afiliate la Federaţia PUBLISIND, în colaborare cu Asociaţia Grefierilor din România. Aceste organizaţii sindicale ale grefierilor reprezintă peste 6.000 de lucrători auxiliari de specialitate din instanţe şi parchete, alcătuit din grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT, care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiţie, se menţionează în comunicat.

Sindicaliştii grefieri îşi argumentează protestul prin "iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care reglementează dreptul la pensia de serviciu a grefierilor în sesiunea extraordinară a Parlamentului României din data de 28 ianuarie 2020", potrivit documentului.

Acţiunea de protest este programată să continue marţi cu o nouă rundă de întrerupere totală a activităţii pe tot parcursul zilei, cu excepţia participării grefierilor la şedinţele de judecată pentru judecarea cauzelor urgente şi a celor cu arestaţi.

Protestul de marţi este programat în ziua în care plenul Parlamentului se reuneşte pentru a se pronunţa asupra proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu.
"În funcţie de soluţiile legislative care vor fi adoptate de către Parlament sau asumate de către Guvern şi în urma concluziilor şedinţei cu prim-ministrul României, se va întruni Adunarea Generală Extraordinară a SNGJ Dicasterial pentru a hotărî formele de protest ce vor fi asumate în continuare", se mai precizează în comunicatul sindicatelor grefierilor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: grefieri greva