x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Huliganii fotbalului ajung teză de doctorat

Huliganii fotbalului ajung teză de doctorat

de Dan Constantin    |    23 Aug 2018   •   08:50
Huliganii fotbalului ajung teză de doctorat
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Protestul din 10 august ar fi fost deturnat masiv spre violenţe de grupări ale galeriilor de fotbal infiltrate printre manifestanţi. “Profesioniştii” violenţei de pe stadioane, transferaţi în mişcările de protest cu caracter politic, devin o forţă cu un puternic caracter destabilizator al ordinii publice. Fenomenul este şi subiectul unei teze de doctorat cu titlul ,,Impactul asupra ordinii publice a politicilor de securitate ale competiţiilor de fotbal”.

Cătălin Eugen Popescu va susţine la Academia de Poliţie, în 14 septembrie 2018, teza de doctorat cu titlul menţionat, în vederea obţinerii titlului ştiinţific de doctor în domeniul ordine publică şi siguranţă naţională. Doctorandul, avocat, este antrenat în fotbal în calitate de observator al Federaţiei. Preocuparea teoretică privind securitatea manifestării sportive apare acum, în contextul incidentelor din 10 august, cu o deschidere mult mai largă, cu consecinţe practice şi juridice nu doar pentru forţele de ordine. Demersul doctoral rezidă din dezvoltarea fenomenului de violenţă în fotbal în ultima perioadă, diversificarea formelor de manifestare, precum şi apariţia unor factori noi de risc privind siguranţa competiţiilor. Dar violenţa din fotbal nu mai poate fi reţinută în perimetrul stadionului. Autorul lucrării subliniază că România se află în faţa unui eveniment deosebit - gazdă a unor meciuri oficiale din EURO 2020, având deci răspunderi speciale pentru protecţia competiţiei şi a susţinătorilor celor patru echipe naţionale care vin la Bucureşti.

O antantă a ultraşilor în acţiune

Teza prezintă un studiu de caz - violenţele de la meciul Petrolul-Steaua, din seara zilei de 30 noiembrie 2011, care au degenerat într-o bătălie generală după ce un suporter a intrat pe gazon şi a lovit un jucător. Incidentele privite atunci la tv de sute de mii de oameni au avut ca declanşator un singur huligan. Ce pedeapsă a primit? Trei ani cu suspendare! Legea 4/2008 care vrea să stăvilească violenţa pe stadioane este evident prea blândă, sancţiunile nesemnificative şi procedurile de blocare a huliganilor aproape că alimentează şi îndeamnă spre alte violenţe. Fenomenul deversează în spaţiul public, asociat cu alte forme de manifestare, dezvoltând acţiuni de amploare. Raportul prezentat de ministrul de Interne Carmen Dan asupra evenimentelor din 10 august menţionează “ORA  18.48 - apariţia în Piaţă a primelor persoane cunoscute ca făcând parte din galeriile de fotbal”. Venirea acestora nu s-a făcut în grup organizat, ceea ce a împiedicat Jandarmeria să blocheze accesul acestora. La fel s-a întâmplat şi la un alt protest care a degenerat în lupte de stradă, în februarie 2017, tot în Piaţă, când huligani ai stadioanelor au pătruns individual şi au acţionat apoi sudat aruncând cu sticle incendiare. Ele aveau ca precedent manifestaţiile din 2012, de la Piaţa Universităţii. În 10 august, la ora 18.47, DC NEWS transmitea un apel al Jandarmeriei care anunţa că a identificat membri ai galeriilor de fotbal şi ruga protestatarii să se delimiteze de aceste grupuri violente. Era repetat şi apelul la calm şi recomandarea ca femeile şi persoanele însoţite de copii să se retragă din zona în care au loc violenţe. Apelul a fost ignorat de zecile de mii de protestatari. Deşi galeriile echipelor sunt într-un război nedeclarat şi au loc confruntări frecvente între ele, când participă la manifestaţii cu caracter politic atacă organizat forţele de ordine.

 Cum vor fi liniştite galeriile pentru EURO 2020?

Prezenţa, în 2020, a zeci de mii de suporteri din mai multe ţări la meciurile de la EURO ridică probleme noi, amplificate de riscul terorist, pentru protecţia competiţiei. Evenimentele din 10 august arată o clară coordonare a grupurilor violente, care au cunoştinţe aplicate de gherilă urbană şi experienţă în utilizarea materialelor pirotehnice. Apare ca evidentă şi din anchetele la care sunt supuse forţele de ordine necesitatea adaptării legislaţiei la noile dezvoltări ale fenomenului, derapat spre acţiuni grave de destabilizare. Fişarea elementelor turbulente, cu potenţial de a lansa provocări spre forţele de ordine şi suporterii oaspeţi ai României, supravegherea şi lipsirea lor de contact cu evenimetul sportiv au nevoie de acţiuni informative şi un cadru legal adecvat. Liniştea asigurată în Rusia pentru desfăşurarea Campionatului Mondial de fotbal din această vară urmează a fi evaluată de FIFA pentru a extrage recomandări pentru alte gazde de competiţii de amploare.

,,ORA 18.48 – APARIŢIA ÎN Piaţă a primelor persoane cunoscute ca făcând parte din galeriile de fotbal”

Carmen Dan, ministrul de Interne

 Violenţa ultraşilor iese din perimetrul stadioanelor ; ţinerea sub control a fenomenului impune mijloace legale mai puternice şi alocarea de resurse necesare de anihilare.

×
Subiecte în articol: protest 10 august