x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Încărcătura instanțelor de judecată și deficitul de resursă umană, probleme ale sistemului

Încărcătura instanțelor de judecată și deficitul de resursă umană, probleme ale sistemului

de Redacția Jurnalul    |    26 Oct 2023   •   12:00
Încărcătura instanțelor de judecată și deficitul de resursă umană, probleme ale sistemului
Sursa foto: Lucian Alecu

Încărcătura instanțelor de judecată și deficitul de resursă umană reprezintă probleme majore ale sistemului de justiție, iar o prioritate a mandatului este degrevarea instanțelor de dosare, a spus Alina Gorghiu, ministrul Justiției, la Gala Arbitrajului Românesc.

Alina Gorghiu susține că este o susținătoare a mijloacelor alternative de soluționare a litigiilor. Ea spune că arbitrajul comercial este o metodă eficientă de soluționare a litigiilor și aduce două argumente: cheltuielile arbitrale sunt reduse față de cheltuielile de judecată și procedura de soluționare este mult mai rapidă.

„Tocmai de aceea, în special mediul de afaceri ar trebui încurajat să apeleze la arbitrajul comercial, printr-o campanie continuă de promovare. Mai ales că regulile de procedură arbitrală vin în sprijinul mediului de afaceri și sunt în concordanță cu cele mai bune practici europene și internaționale. Arbitrajul comercial a fost întotdeauna în pas cu tendințele internaționale. Iar acest fapt se datorează tratatelor, convențiilor sau acordurilor internaționale în domeniul arbitrajului la care România e parte. De-a lungul timpului, Curtea a semnat peste 30 de Acorduri de cooperare cu instituții similare din alte state și sunt sigură că numărul va continua să crească. Mă bucur să văd deschiderea Curții pentru arbitrajul comercial internațional”, a spus ministrul Justiției.

Ea încurajează justițiabilii să aleagă mijloace alternative de soluționare a litigiilor.

„Toți știu faptul că încărcătura instanțelor de judecată și deficitul de resursă umană reprezintă probleme majore ale sistemului de justiție. Tocmai de aceea, o prioritate a mandatului meu este degrevarea instanțelor de dosare. Astfel, încurajez justițiabilii, cu fiecare ocazie, să aleagă cu încredere mijloacele alternative de soluționare a litigiilor! Și am încredere că, pentru a le face atractive și accesibile justițiabililor, împreună vom găsi soluții optime”, a mai spus Gorghiu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alina gorghiu justitie