Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, prin care cei doi inculpați au fost de acord cu aplicarea unor pedepse cu suspendare.
Prin acordul de recunoaștere s-a reținut că în perioada 2020 – 2021, un inculpat împreună cu o altă persoană, beneficiind de complicitatea celui de-al doilea inculpat, au indus în eroare 34 de persoane prin crearea de conturi pe Instagram, unde au prezentat în mod fals faptul că aceste conturi sunt societăți comerciale. De asemenea, au prezentat recomandări din partea unor persoane de notorietate în România, spunându-le victimelor că, dacă le transferă diverse sume de bani în diferite conturi bancare, ei vor investi banii respectivi în numele lor, urmând ca persoanele vătămate să primească un profit garantat (uneori de până la 95%, 18% profit pe zi, inclusiv profit de 100%, spunându-le că dacă depun 100 de euro în 72 de ore vor primi dublu). Acest lucru nu s-a mai întâmplat, Cele 32 de persoane au fost, în acest fefl, păgubite cu 1.519.133,67 lei (864.665,5 lei și 131.959,87 euro, echivalentul a 654.468,17 lei ).
Cel de-al doilea inculpat a înlesnit și a ajutat la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată cu privire la 31 de persoane vătămate, în scopul obținerii a unor foloase patrimoniale injuste. El a primit, spun procurorii în acordul de recunoaștere, de la primul inculpat, suma de 2.000 de euro.
Banii transferați de către persoanele vătămate în conturile indicate au fost transferate ulterior către mai multe conturi bancare aparținând unor cetățeni din Republica Moldova.
Pe parcursul cercetărilor au avut loc mai multe percheziții domiciliare în paralel, atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul Republicii Moldova.
În 2 martie 2023 s-a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpați de către autoritățile judiciare din România.
Prin acordul de recunoaștere a vinovăției, unul dintre inculpați va primi 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată (34 acte materiale), iar al doilea 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 4 ani, pentru complicitate la infracțiunea de înșelăciune în formă continuată (31 acte materiale).
În dosar cercetările au fost efectuate de către organele de cercetare ale poliției judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș-Serviciul de Investigații Criminale, sub supravegherea și coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.
(sursa: Mediafax)