x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ioan Niculae, în instanţă: Dosarul Romgaz a fost o ţintă economică; au vrut să distrugă industria de îngrăşăminte

Ioan Niculae, în instanţă: Dosarul Romgaz a fost o ţintă economică; au vrut să distrugă industria de îngrăşăminte

25 Oct 2017   •   12:06
Ioan Niculae, în instanţă: Dosarul Romgaz a fost o ţintă economică; au vrut să distrugă industria de îngrăşăminte

Omul de afaceri Ioan Niculae a declarat miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că dosarul Romgaz a fost o ţintă economică, ce a avut ca scop distrugerea industriei naţionale de îngrăşăminte. 

"Acest dosar a fost sută la sută un dosar economic. O ţintă economică precisă pe care, din păcate, au reuşit să şi-o atingă. De fapt, ei nu au vrut să facă altceva decât să distrugă industria de îngrăşăminte. Acum ţara este plină de îngrăşăminte din Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan, Rusia, Egipt, Georgia. O activitate economică ce se cifra la miliarde de euro anual, cu fabrici româneşti, a fost pusă pe butuci din cauza unui interes pur economic. Nu ştiu dacă au fost vizate şi persoane, dar sigur a fost vizată activitatea noastră economică. Vă dau un singur exemplu - la nivelul anului 2012, înainte de a se începe această nebunie, Interagro încheia cu o cifră de afaceri de 1,2 miliarde dolari, fiind vorba de îngrăşăminte care asigurau necesarul în România, plus export. Acum nu mai producem nimic. Toate îngrăşămintele vin din import. Acest scop a fost atins, nu ştiu dacă mai au şi scopul ca persoanele care desfăşoară această activitate să fie distruse", a spus Ioan Niculae. 

Declaraţia a fost făcută la ieşirea din sediul Instanţei supreme, unde a avut loc primul termen în cameră preliminară în cazul dosarului Romgaz în care Ioan Niculae este judecat alături de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu. 

Pe 9 iunie, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Ioan Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palaşcă, Adriean Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Marius Leonte Veza, Lucia Ionaşcu şi persoana juridică SC Interagro SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată. 

Procurorii susţin că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro SA Bucureşti, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat împreună cu Marin Mirea, fost administrator al SC Interagro SA şi consilier pe probleme energetice al lui Niculae, şi Alpar Kramer, director comercial/marketing în cadrul Romgaz. 

"Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, grupul infracţional organizat ar fi fost sprijinit şi de alţi inculpaţi care au acţionat la realizarea scopului grupului infracţional: Dan-Victor Alesandru (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 şi ulterior reprezentant de facto al SC Interagro SA), Adriean Videanu (ministrul Economiei în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010), Viorel Pleaşcă (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007 - decembrie 2008) şi Ioana Apan (funcţionară în cadrul Ministerului Economiei şi membru în cadrul AGA, respectiv preşedinte CA Romgaz SA). Grupul infracţional organizat a funcţionat până la sfârşitul anului 2010 şi a urmărit obţinerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societăţii controlate de acesta - SC Interagro SA", declară DIICOT. 

Astfel, grupul a urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA, în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal, prin obţinerea în mod ilicit de discounturi comerciale pe care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obţine. 

DIICOT a stabilit că grupul a avut un lider, în persoana lui Ioan Niculae, şi o structură determinată, structurată pe paliere de comandă şi în unele cazuri şi de execuţie la nivelul fiecărei entităţi juridice implicate în cauză: SC Interagro SA - palierul de comandă - Ioan Niculae, palierul de execuţie - Marin Mirea şi Dan Victor Alesandru; Ministerul Economiei - palierul de comandă - Adriean Videanu, palierul de execuţie - Viorel Palaşcă şi Ioan Apan; Romgaz SA - palierul de comandă - Alpar Kramer şi alţi doi suspecţi, în prezent decedaţi. 

Conform DIICOT, membrii grupului au aplicat o strategie pe termen lung pentru a obţine o cantitate de gaze naturale de la Romgaz, fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi. 

DIICOT mai arată că grupul constituit şi condus de Ioan Niculae, ca reprezentant al SC Interagro SA, ar fi avut ca scop obţinerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producţia internă, care se comercializează la preţuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată preţul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1.000 mc de gaze din producţia internă şi aproximativ 500 dolari pe 1.000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producţia internă şi gaze naturale din import, la un preţ mediu). 

Anchetatorii explică faptul că Ioan Niculae ar fi efectuat demersuri la nivelul conducerii Ministerului Economiei, acţionar majoritar la Romgaz SA, pentru a obţine ordine şi memorandumuri în încercarea de a se crea o aparenţă de legalitate. 

Procurorii subliniază faptul că în domeniul gazelor naturale, în perioada în care Adriean Videanu a fost ministru al Economiei (decembrie 2008 - octombrie 2010), a fost iniţiată şi aprobată în Guvern OUG 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009, prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producţie internă, al căror cost era cuprins între 1/4 şi 1/3 din preţul gazelor naturale din import. 

Potrivit DIICOT, prejudiciul adus Romgaz se ridică la suma de 282.630.330 lei. AGERPRES

×