Comisia specială parlamentară în domeniul justiţiei va avea, joi, o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, discuţiile vizând ordonanţele de urgenţă de modificare a legilor justiţiei, a anunţat, marţi, preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache.
"Comisia de la Veneţia, în timp ce eram în comisie, am aflat că programul punctual l-au stabilit colegii de la Ministerul Justiţiei şi de la Ministerul Afacerilor Externe, se va întâlni cu noi joi, la ora 11,00. Până atunci, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia vor avea întâlniri cu MJ, asociaţiile, CSM şi aşa mai departe. Dar Comisia de la Veneţia va veni punctual să discute pe legile justiţiei. Aşa cum ştiţi, pârâcioşii de serviciu, respectiv PNL şi USR, au mers la Strasbourg şi s-au plâns că nu ştiu ce s-a întâmplat şi, în aceste condiţii, Comisia de la Veneţia a venit să vadă dacă Ordonanţele 90, 92, 7, prin modificările care s-au făcut, s-au adus atingere la legile justiţiei", a precizat Iordache după şedinţa Comisiei speciale.
El a spus că va avea un punct de vedere la această întâlnire.
"Dar, repet, nu avea nicio legătură modificarea Codului penal cu discuţia pe legile justiţiei cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. De aceea nu am amânat discuţiile", a explicat Iordache de ce au fost refuzate solicitările de marţi ale reprezentanţilor Opoziţiei.
În şedinţa de marţi a Comisiei speciale pe justiţie, senatorul PNL Alina Gorghiu a propus amânarea dezbaterilor asupra modificărilor din Codurile penale până după vizita membrilor Comisiei de la Veneţia.
"Ţineţi cont că în aceste zile în România se află în vizită de lucru membrii Comisiei de la Veneţia, sunt discuţii pe Codurile penale. Mi se pare lipsit de înţelepciune să tranşăm astăzi (...). Nu mi se pare o inspiraţie să faceţi lucrul acesta. (...) Să amânăm discuţia pe săptămâna viitoare, pentru ca această comisie să poată vedea concluzia Comisiei de la Veneţia după discuţia cu actorii implicaţi", a argumentat Gorghiu.
Florin Iordache a replicat că membrii Comisiei de la Veneţia nu au venit pentru Codurile penale. "Vorbiţi pentru presă. Comisia de la Veneţia nu a venit pentru Coduri, a venit pentru Ordonanţele 90, 92, 7 şi 14, deci pe legile justiţiei. Să stăm şi să aşteptăm... parcă vine Mesia. Ce să ne spună Comisia de la Veneţia?", a spus Iordache, iar propunerea a fost respinsă prin vot de membrii comisiei.
Ulterior, Comisia specială a adoptat rapoartele la proiectele de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, eliminând din forma iniţială articolele declarate neconstituţionale.