x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Judecătoarea Cristina Tarcea susţine interviul la CSM pentru şefia Instanţei supreme

Judecătoarea Cristina Tarcea susţine interviul la CSM pentru şefia Instanţei supreme

08 Sep 2016   •   09:35
Judecătoarea Cristina Tarcea susţine interviul la CSM pentru şefia Instanţei supreme

Judecătoarea Iulia Cristina Tarcea, candidat unic pentru şefia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, susţine joi interviul la Consiliul Superior al Magistraturii. 

În prezent, aceasta deţine funcţia de vicepreşedinte al Instanţei supreme şi este delegată să asigure interimatul conducerii instituţiei. 

Pentru funcţia de vicepreşedinte al ÎCCJ şi-au depus candidaturile Lavinia Curelea, preşedinte al Secţiei I civile, şi judecătoarea Nela Petrişor. 

Postul de preşedinte al ÎCCJ a rămas vacant după ce Livia Stanciu, cea care deţinea această funcţie, şi-a înaintat cererea de eliberare din funcţie prin pensionare, începând cu 13 iulie. De la acea dată, Stanciu deţine funcţia de judecător la Curtea Constituţională, ca urmare a semnării decretului de numire de către preşedintele Klaus Iohannis. 

Potrivit legii, numirile în aceste funcţii se fac de către preşedintele României, la propunerea Secţiei de judecători a CSM, pentru un mandat de trei ani, care poate fi reînnoit o singură dată. 

În proiectul de candidatură postat pe site-ul CSM, judecătoarea Cristina Tarcea susţine că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu poate prelua de la 1 ianuarie 2017 bugetul instanţelor, considerând că soluţia "cea mai rezonabilă şi realistă" fiind prorogarea intrării în vigoare a acestei prevederi. 

Tarcea arată că actualele capacităţi administrative ale ÎCCJ fac imposibilă exercitarea unei astfel de atribuţii, în condiţiile în care Instanţa supremă se confruntă de mai mulţi ani cu o lipsă "cronică" a spaţiului iar Departamentul economic, dimensionat ca număr de personal, a fost nevoit să-şi desfăşoare activitatea în spaţii improvizate în alte locaţii. 

Prin urmare, ea spune că prioritatea mandatului său va fi alocarea unui sediu corespunzător bunei desfăşurări a activităţii de judecată din Înalta Curte. 

În ceea ce priveşte propunerile legislative pe care Cristina Tarcea le are în vedere, conform proiectului citat, printre ele se numără cea privind incompatibilităţile şi posibilitatea formulării de opinii separate. 

Un alt obiectiv al mandatului Cristinei Tarcea va fi continuarea soluţionării în termen a recursurilor în interesul legii şi a sesizărilor prealabile, a motivării şi publicării deciziilor în termenele stabilite de lege. AGERPRES/

×
Subiecte în articol: cristina tarcea CSM