Instanțele civile stabilesc sumele de bani datorate cu titlu de daune morale.Există „un cântar” pentru a măsura suferința prezentată în cererile de despăgubire? Sunt criterii pentru a încadra ca reguli generale nivelul daunelor morale? Este valabilă jurisprudența în aprecierea daunelor morale stabilite? De ce sunt diferențe substanțiale între aprecierile instanțelor la cazuri similare sau chiar în aceleași dosar? Pot fi compensate pierderile celor dragi prin reparații materiale? Sunt doar câteva întrebări care pornesc din lipsa de unitate în decizii ale instanțelor ale căror răspunsuri le extragem dintr-o recentă motivare dată de Înalta Curte de Casație și Justiție.
În ședința publică din 21 februarie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția I civilă „respinge ca nefondate recursurile formulate de reclamanții A., B. și C. și pârâta S.C.D. S.A. împotriva Deciziei nr. 168 din data de 29 ianuarie 2018, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a V-a civilă, și recursul declarat de pârâta S.C.D. SA împotriva Deciziei nr. 677 din 26 martie 2018 pronunțată de aceeași instanță, în completarea Deciziei nr.168/2018”. Motivarea acestei decizii definitive a ÎCCJ, redactată recent (cu numele anonimizate ale persoanelor implicate) este finalul în justiție al unei drame petrecute în urmă cu șase ani și jumătate. În 27 mai 2013, pe șoseaua București - Urziceni, E., șofer care nu respectă indicatoarele de restricții, face o depășire neregulamentară lângă localitatea Movilița și pătrunde pe contrasens, lovind mașina condusă de A., care se deplasa regulamentar. În urma coliziunii, soția lui A., studentă la Drept, va deceda la spital din cauza leziunilor produse în accidentul rutier. Dosarul penal deschis la Parchetul Urziceni va fi clasat pentru că E, responsabil integral pentru producerea accidentului, a decedat.
Daunele morale nu repară suferința
La Tribunalul București se deschide o acțiune civilă din partea părinților victimei decedate și a soțului acesteia, care cer, în calitate de reclamanți, daune de la societatea de asigurări la care era înregistrat contractul de Răspundere Auto Civilă (RCA). Părțile în dosar nu mai sunt anonimizate, așa încât cunoaștem identitatea acestora, dar din decență, vom da doar inițialele lor. Completul de la Tribunalul București a apreciat în judecata de fond că daunele morale cuvenite pentru fiecare dintre reclamanți sunt de 700.000 de euro. Suma care trebuia achitată celor trei cădea în sarcina asigurătorului - societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare. Toate părțile din proces depun apel. Curtea de Apel București va admite doar apelul societății de asigurare împotriva sentinței, schimbând radical, prin diminuare, cuantumul daunelor morale și obligă pârâta la plata sumelor de câte 100.000 euro către cei doi părinți ai unicei fiice decedate și de 50.000 euro către soțul văduv, cu titlu de daune morale. Sumele sunt în echivalentul lei la cursul oficial al BNR la data plății. Curtea de Apel București a apreciat că daunele morale stabilite de instanța de fond, în sumă de câte 700.000 euro pentru fiecare reclamant, „sunt într-un cuantum exagerat, îndepărtându-se de principiul unei juste reparații a prejudiciului suferit, fiind de natură a conduce la o îmbogățire fără justă cauză a reclamanților, întrucât daunele morale au în special un caracter compensatoriu și nu reparatoriu”. În motivația deciziei, CAB a arătat că nici o sumă de bani nu va complini absența victimei și a afecțiunii acesteia, atât în ceea ce-i privește pe părinții acesteia, cât și pe soțul său, daunele morale având rolul de a compensa într-o oarecare măsură pierderea suferită, iar nu a repara prejudiciul suferit de rude, respectiv de soț. De asemenea, s-a făcut trimitere la Decizia ÎCCJ nr. 152/2017, prin care s-a stabilit că „practica judiciară nu reprezintă un izvor de drept, iar instanța de judecată nu este obigată de a arăta motivele pentru care nu s-a raportat la jurisprudență, instanța fiind suverană în a-și forma convingerea asupra chestiunilor deduse judecății”.
75.097 lei pentru copilul decedat
Ghidul pentru soluționarea daunelor morale întocmit de Fondul de protecție a victimelor străzii precizează că despăgubirea medie calculată după relația persoanei prejudiciate cu persoana decedată, potrivit deciziilor Curților de Apel, pentru părintele (mamă/tată) ca urmare a decesului fiului /fiicei este în sumă de 75.097 lei, iar pentru decesul soțului/soției - suma de 52.510 lei.
Avocatul, 15 la sută din despăgubire * Asigurătorul RCA plătește
La cât evaluează judecătorii o viață de om. Nu semnaţi împăcări cu şoferul vinovat
Casele de avocatură sfătuiesc orice persoană care a suferit o vătămare corporală cauzată de producerea unui accident auto să ceară despăgubiri. În caz de vătămare au dreptul la despăgubiri doar persoanele vătămate, nu și rudele acestora. În caz de deces au dreptul la despăgubiri rudele decedatului - copii, frați, surori, bunici, părinți, nepoți în linie directă, concubinul sau concubina, precum și orice persoană care poate dovedi că a suferit o pierdere în urma acestui deces. Despăgubirile se pot solicita în maximum trei ani de la data când procurorul a emis ordonanța de clasare sau rechizitoriul de trimitere în instanță în caz de vătămare corporală, iar în caz de deces se pot cere despăgubiri în cinci ani de la data la care s-a cunoscut și stabilit vinovatul producerii accidentului. Un avocat specializat în asemenea dosare precizează câteva exemple de daune primite. Un copil poate obține prin decesul părintelui circa 300.000-350.000 lei, un frate pentru fratele decedat 100.000-150.000 lei.
Orientativ, instanțele acordă aproximativ 45.000 lei pentru vătămarea piciorului, pentru o rupere de splină, 400.000 lei și circa 1.000 lei pentru fiecare zi de îngrijiri medicale. Avocații cu practică în domeniu consideră că sumele pe care societatea de asigurări RCA le oferă în faza amiabilă sunt uneori mai mici decât cele care se obțin dacă se demarează un proces în fața instanței. Firma de asigurări RCA a șoferului vinovat este singura care răspunde de plata despăgubirilor, niciodată șoferul vinovat de accident. Ca atare, avocații sfătuiesc victimele accidentelor să nu semneze înțelegeri cu șoferii vinovați de accident și vătămare, deoarece îngreunează sau chiar anulează posibilitatea obținerii de despăgubiri. O casă de avocatură anunță clientela că onorariul perceput în aceste procese este de 15 la sută din valoarea despăgubirii acordate de instanță.
„Suma de bani acordată cu titlu de daune morale nu trebuie să devină sursă de îmbogățire pentru victimă, dar nici să aibă un caracter pur simbolic.”
Decizia ÎCCJ, Secția l civilă nr.378/2019