La doar o zi după ce liderii PSD au discutat, în spatele ușilor închise, despre posibilitatea ca Liviu Dragnea să-și înființeze un nou partid, împreună cu mai mulți foști membri care nu s-au mai regăsit pe listele de la alegerile din 6 decembrie, dar și cu fostul șef al Senatului, Teodor Meleșcanu, ieri a apărut, pe surse politice, o informație-bombă. Anume, că DNA a cerut PSD să dea date despre posibile plăți făcute de partid din bani publici pentru vacanțele pe care Liviu Dragnea le-ar fi efectuat, în periada 2018-2019, în destinații exotice, împreună cu iubita sa Irina Tănase. Unul dintre apropiații lui Dragnea, Codrin Ștefănescu, a dezmințit vehement că fostul lider al PSD ar fi fost vreodată în locațiile indicate, acuzând că aceste știri sunt aruncate pe piață tot din interiorul PSD.
O știre pe surse, conform căreia fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, ar face obiectul unui nou dosar penal, a făcut, ieri, înconjurul redacțiilor din presa centrală. Citând surse politice, mai multe organisme de presă au relatat că Direcția Națională Anticorupție ar fi solicitat, prin adresă, Partidului Social Democrat, informații din care să rezulte sau nu dacă, în perioada 2018 – 2019, formațiunea politică a organizat evenimente cu caracter politic sau electoral în destinații exotice din străinătate. Pe lista locațiilor vizate de DNA ar fi Indonezia, Bali, Republica Dominicană, Punta Cana sau Doha.
Mai mult, în adresa transmisă de procurori se mai cer relații în legătură cu subiectul principal despre mai multe persoane care ar fi mers, împreună cu Liviu Dragnea, în aceste destinații. Printre numele vehiculate s-ar afla Adrian Mlădinoiu, fostul aghiotant al ex-președintelui PSD, partenera de viață a lui Liviu Dragnea, Irina Tănase, fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, dar și alte persoane care nu sunt sau nu au fost membri de partid. De altfel, Mircea Drăghici se află, în prezent, în executarea unei sentințe de condamnare la închisoare, pronunțată într-un dosar instrumentat de DNA tot pentru utilizarea fondurilor partidului în interes personal.
Un apropiat al lui Dragnea reacționează: „Știrea este falsă”
DNA ar suspiciona, conform acestor surse, că Liviu Dragnea și persoanele nominalizate ar fi utilizat banii restituiți de Autoritatea Electorală Permanentă sau fondurile partidului, pentru a efectua vacanțe de lux. Iar informația cu privire la această cerere a DNA vine din zona politică, mai exact din zona PSD, care a primit adresa din partea procurorilor.
Fostul secretar general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, unul dintre vechii combatanți social-democrați care a rămas alături de Liviu Dragnea după ce acesta a fost încarcerat în dosarul privind „angajările fictive de la DGASPC Teleorman”, dar care este, în prezent, interfața ex-liderului PSD cu opinia publică, dezminte vehement această informație. Printr-o postare pe contul său de socializare, Ștefănescu precizează că „a apărut o știre falsă și vreau să o dezmint! Liviu n-a fost niciodată în vreo vacanță pe banii partidului, nici măcar la Olănești! Cu atât mai puțin în locațiile exotice de care se vorbește, unde nu a fost în viața lui! Informația asta provine din interiorul PSD, în aceste zile când tulburările interne sunt majore! Știți cum acționează securistoizii: aruncă pe piață o mizerie, iar noi trebuie să dăm explicații! Sigur, lui Liviu Dragnea îi pot face dosar și că respiră, dar asta nu înseamnă că o prostie ca asta se susține! Și nici că ne pot speria! Mergem înainte, patrioți români!”.
Ar fi vizată perioada 2018-2019, când ex-liderul PSD conducea Camera Deputaților
Nu este pentru prima dată când apar informații cu privire la deplasări în destinații exotice ale fostului președinte al PSD. De altfel, în anii anteriori, au fost vehiculate informații cu privire la o posibilă proprietate imobiliară pe care Liviu Dragnea ar deține-o în Brazilia. În 2019, Curtea de Conturi a finalizat un raport de audit, pentru anul 2018, în care a fost verificat modul în care Partidul Social Democrat a achitat așa-numite pachete „turistice”, în 2018, pentru care a plătit 190.000 de euro.
La momentul respectiv, liderul PSD ocupa și funcția de președinte al Camerei Deputaților, astfel încât, oficial, deplasările externe ale acestuia figurează ca fiind achitate de Parlament, nu de partid. În perioada vizată, Liviu Dragnea a efectuat mai multe vizite externe în Israel și Elveția, în calitatea sa de al treilea om în stat. În Elveția, el a fost însoțit, într-adevăr, de Irina Tănase. Însă PSD nu figurează că ar fi plătit vreo sumă de bani pentru această deplasare externă. În schimb, Camera Deputaților arată că, în anul 2018, a plătit suma de 22.000 de lei pentru cinci vizite externe ale președintelui Liviu Dragnea. Tot în 2018, au fost efectuate vizite în Israel de către Liviu Dragnea și fostul premier Viorica Dăncilă, însă cheltuielile figurează ca fiind suportate de Camera Deputaților, respectiv de Guvernul României.
Marcel Ciolacu și-a informat colegii despre intenția lui Dragnea de a reintra în politică. Replica primită este de o duritate extremă
Coincidența face ca aceste informații, referitoare la posibila anchetă de care ar fi vizat Liviu Dragnea, să apară la doar o zi după ce liderii Partidului Social Democrat au discutat, la ședința Consiliului Politic Național de la Neptun, un subiect mai mult decât surprinzător. Anume, acela că Liviu Dragnea și-ar face partid.
Discuțiile pe acest subiect au fost confirmate, luni, de către președintele PSD, Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă. „A fost o discuție între colegi că ar exista o asemenea posibilitate”, arată Marcel Ciolacu. Interesant este că, de fapt, discuția a fost generată chiar de către președintele PSD, care și-a strâns colegii, după ședința oficială, informându-i că are informații potrivit cărora Liviu Dragea intenționează să pună bazele unei noi formațiuni politice, împreună cu fostul director al SIE, ex-ministru al Afacerilor Externe și fost președinte al Senatului, Teodor Meleșcanu. A fost vehiculat chiar și numele noului partid – Alianța pentru România. De altfel, această denumire aparține unui partid politic fondat chiar de Teodor Meleșcanu, în anul 1997, care a fuzionat, în anul 2002, cu Partidul Național Liberal.
Mai mult, din noul partid ar urma să facă parte mai mulți foști membri PSD, care nu s-au mai regăsit pe listele parlamentare la alegerile din 6 decembrie 2020, printre care s-ar număra și fostul deputat Cătălin Rădulescu. Marcel Ciolacu și-a exprimat, cu acest prilej, încrederea că Liviu Dragnea nu va face nicio mișcare politică menită să pună în dificultate Partidul Social Democrat.
Mesaj pe Facebook, pentru „Marcel”: „Ești o simplă marionetă!”
Ei bine, replica a venit tot de la Codrin Ștefănescu, printr-o altă postare pe Facebook. Acesta a publicat o fotografie în care apare alături de Liviu Dragnea, însoțită de următorul text: „Mesaj pentru Marcel! În poza de mai jos sunt doi patrioți, foști șefi ai tăi! Primului i-ai jurat credință veșnică și inima ta pe tavă! Îți aduci aminte, nu-i așa? Al doilea te-a pus șef la Buzău, exact când aproape te goniseră din județ! Prin urmare, nu-ți permitem să zici gogomănii despre noi, fără să primești și replica! Știu că-ți tremură și nădragii la gândul că am putea crea un partid al românilor! Nepenetrat de academiști SRI ca tine și ca alții din conducerea noului PSD. Știu că ești o biată marioneta și mimezi opoziția, luând în derâdere milioane de votanți. Știu și oamenii, știu membrii simpli de partid, știe toată lumea! Te agiți inutil de când a fost eliberat Liviu Dragnea, promiți în stânga și-n dreapta funcții; azi i-ai promovat pe cei care te-ar mânca de viu, juri credință altora din păduri și crezi că vei scăpa. Eu cred că tot soarta lui Zgonea o vei avea, dar e doar o părere personală. Și în final atât: chiar dacă am face, tu și șefii tăi veți afla ultimii! Și da, atunci s-ar încolona toți Patrioții din partid, și nu numai, toți cei vânați și hărțuiți ani de-a rândul, toți cei care cred în dreptate până la capăt! Toți cei despre care stăpânii tăi ți-au poruncit să nu vorbești! Pentru că ești doar un mic trădător, dintre mulți alții, de care poporul s-a cam săturat!”.
Interdicții până în 2024
Problema cu această a doua informație referitoare la înființarea unui nou partid de către Liviu Dragnea este, însă, că fostul președinte PSD are interdicție să mai conducă vreo formațiune politică sau să ocupe funcții de demnitate publică. Dragnea a fost eliberat din penitenciar, în data de 15 iuie 2021, după ce a ispășit doi ani și două luni din cei trei ani și jumătate de închisoare, primiți în 27 mai 2019, în dosarul „angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman”.
Conform sentinței de condamnare, pronunțată de Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, până în luna iulie a anului 2023, lui Liviu Dragnea îi sunt interzise dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita profesia ori a desfășura o activitate de natura celor de care s-a folosit în săvârșirea faptelor pentru care a fost condamnat.
Alte două dosare. Unul în instanță, celălalt încă la DNA
Chiar imediat după ce a ieșit din penitenciar, Liviu Dragnea a declarat că nu exclude revenirea în politică. „În politică voi reintra dacă găsesc răspunsul la două întrebări: dacă mai am cu cine și pentru cine. Nu știu dacă voi înființa un partid. PSD nu mai e partid”, a spus acesta.
De altfel, actuala conducere a PSD a ținut să precizeze, la eliberarea lui Dragnea, că fostul lider nu se mai poate regăsi în interiorul partidului, întrucât statutul nu permite acest lucru celor care au condamnări penale. Cel puțin, nu până la reabilitare.
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, chiar înainte de liberarea condiționată, în dosarul privind vizita efectuată în SUA, în ianuarie 2017, unde a participat la inaugurarea președintelui Donald Trump. Iar la DNA mai există în lucru un alt dosar, cel referitor la compania Teldrum, în care este vizat fostul lider social-democrat.