x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Liviu Mihaiu știa că SOV va aranja ca el să ocupe funcţia de guvernator al Deltei Dunări, însă de bani a aflat ulterior

Liviu Mihaiu știa că SOV va aranja ca el să ocupe funcţia de guvernator al Deltei Dunări, însă de bani a aflat ulterior

03 Aug 2016   •   21:23
Liviu Mihaiu știa că SOV va aranja ca el să ocupe funcţia de guvernator al Deltei Dunări, însă de bani a aflat ulterior
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Liviu Mihaiu le-a declarat procurorilor DNA că Sorin Ovidiu Vîntu i-a spus că va aranja ca el să ocupe funcţia de guvernator al Deltei Dunării şi a aflat ulterior că omul de afaceri a dat bani pentru această numire, se arată în motivarea judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La dosar se află declaraţiile date de mai mulţi martori, care fac referire la suma de un milion de euro pe care Bogdan Olteanu ar fi primit-o de la Sorin Ovidiu Vîntu, în cursul anului 2008, pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

"Martorul Mihaiu Liviu a arătat că a fost întrebat de Vîntu dacă vrea să ocupe postul de guvernator al Deltei Dunării. Întrucât Mihaiu Liviu a fost de acord, Vîntu i-a spus că va aranja acest lucru. Ulterior, Mihaiu Liviu a fost chemat la Guvern, unde premierul Tăriceanu i-a spus că va fi numit guvernator. Martorul a precizat că - 'Vîntu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implica acest lucru'. Ulterior, Mihaiu Liviu a aflat că Vîntu a dat bani pentru această numire", se arată în motivarea deciziei prin care judecătorii au decis ca Bogdan Olteanu să stea în arest la domiciliu.

Transferul de bani s-a realizat în două tranşe - o plată de un milion euro în contul unei societăţi (IT Media Productions Delaware), iar o plată de un milion de euro în contul lui Ionuţ Adrian Eftime, un apropiat al lui Vîntu.

La cererea lui Vîntu, Ionuţ Adrian Eftime a retras un milion de euro, iar banii în numerar i-a predat lui Bogdan Olteanu la sediul central al Partidului Naţional Liberal.

Ionuţ Adrian Eftime, care are calitatea de martor în dosar, a fost supus unei constatări tehnico-ştiinţifice de detectare a comportamentului simulat, rezultând că este sincer, astfel încât declaraţia acestuia este o probă importantă în anchetă.

Procurorii mai susţin că, iniţial, Liviu Mihaiu nu a fost mulţumit de acest aranjament din punct de vedere financiar, respectiv de pierderea funcţiilor pe care le avea atunci, cea mai importantă fiind cea de director editorial la Radio Guerrilla, care presupunea un salariu mai mare decât cel de guvernator al Deltei Dunării.

Ulterior, după ce a discutat cu Vîntu, Liviu Mihaiu a acceptat, iar, la solicitarea lui Vîntu, ieşirea din acţionariat s-a realizat într-un termen foarte scurt.

Un alt martor le-a spus procurorilor că, "după destituirea lui Liviu Mihaiu din funcţia de guvernator al Deltei Dunarii, Vîntu a fost extrem de supărat, context în care ar fi spus că a pierdut un milion de euro sau că l-a costat un milion de euro, ceva de genul acesta".

La dosar există ca probe documente bancare obţinute din Bulgaria, din care rezultă că societatea Demera Investments Cipru a transferat, la data de 22 octombrie 2008, un milion de euro în contul din Bulgaria deţinut de societatea IT Media Productions, de unde a fost ridicat în numerar de Ionuţ Eftime, în datele de 28, 29 şi 30 octombrie 2008.

Data la care s-au efectuat aceste operaţiuni bancare este apropiată de data la care Liviu Mihaiu a fost numit în funcţia de guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", respectiv 18 septembrie 2008, prin Hotărârea nr.1.088/2008 emisă de Guvern.

"Deopotrivă, din procesul verbal de redare a convorbirilor interceptate, a rezultat că Sorin Ovidiu Vîntu urmărea numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării, că a făcut demersuri pe lângă Bogdan Olteanu, în perioada iulie-septembrie 2008, în acest sens (demersuri intermediate de Ifteni Ion) şi că a cunoscut că Liviu Mihaiu va fi numit guvernator încă din data de 2 septembrie 2008 (cu mai mult de două săptămâni înainte de numirea efectivă)", se mai arată în motivarea judecătorilor.

Totodată, din datele de la dosar a rezultat poziţia de subordonare în care se afla Liviu Mihaiu faţă de Sorin Ovidiu Vîntu.

Astfel, la data de 28 iulie 2008, a avut loc o convorbire între Vîntu şi Ion Eftime cu privire la vizita pe care Bogdan Olteanu urma să o facă la complexul Lebăda. Din conţinutul convorbirii rezultă că scopul acestei vizite era exclusiv discutarea numirii lui Liviu Mihaiu, în condiţiile în care Bogdan Olteanu avea în aceeaşi zi programată o deplasare cu avionul.

La data de 21 august 2008, a avut loc o convorbire între Vîntu şi Ion Eftime cu privire la serviciile de consultanţă care urmau să fie prestate de către INSOMAR în favoarea lui Bogdan Olteanu.

În ziua de 2 septembrie 2008, a avut loc o convorbire între Vîntu şi Sorin Enache cu privire la numirea lui Liviu Mihaiu.

"Având în vedere că la acel moment nu exista nicio comunicare oficială cu privire la schimbarea guvernatorului Deltei Dunării, precum şi faptul că singurul demnitar căruia Sorin Ovidiu Vîntu îi ceruse să intervină pentru numirea lui Liviu Mihaiu era inculpatul Bogdan Olteanu, rezultă ca acesta realizase demersurile promise şi îi comunicase rezultatul suspectului. În ziua de 4 septembrie 2008, a avut loc o convorbire între Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Mihaiu cu privire la modalitatea de vânzare a acţiunilor deţinute în cadrul grupului de presă. Din conţinutul acesteia rezultă relaţia de subordonare a lui Liviu Mihaiu faţă de Sorin Ovidiu Vîntu şi interesul acestuia de a avea o persoană apropiată în funcţia de guvernator", se mai spune în motivare. AGERPRES

×
Subiecte în articol: liviu mihaiu sorin ovidiu vintu