x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Maramureș: Patru persoane trimise în judecată, într-un dosar de proxenetism

Maramureș: Patru persoane trimise în judecată, într-un dosar de proxenetism

de Redacția Jurnalul    |    22 Noi 2022   •   11:28
Maramureș: Patru persoane trimise în judecată, într-un dosar de proxenetism
Sursa foto: Foto: observator.tv

Patru persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Maramureș într-un dosar de trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism și influențarea declarațiilor.

Doi dintre inculpați au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv, dintre care unul arestat în lipsă, iar ceilalți doi sub control judiciar.

Potrivit DIICOT, citat de Mediafax, în perioada 2017 – 2022, cei doi inculpați arestați au recrutat persoane vătămate din România, fie direct, fie prin intermediari în scopul exploatării sexuale pe teritoriul Marii Britanii. În acest sens, cei doi inculpați au deţinut în Londra diferite locaţii în care au organizat şi condus activităţile respective.

Aceștia au racolat din România mai multe persoane vătămate pe care să le exploateze în Marea Britanie. De asemenea, aceștia s-au aflat în legătură cu alți bărbați aflați în alte judeţe din ţară, care au recrutat pentru ei persoanele vătămate în vederea traficării în Marea Britanie.

După recrutare, persoanele vătămate au fost, în unele situaţii, primite şi adăpostite chiar în casa inculpaţilor din județul Maramureş, în vederea pregătirii lor pentru traficare: plata contravalorii unor tratamente cosmetice sau de întocmirea formalităţilor administrative în vederea transportării în afara țării.

După ce victimele ajungeau la Londra, acestea erau adăpostite în imobilele organizate de cei doi inculpați ca bordel, fiindu-le reținute actele de identitate. În aceste locații, persoanele vătămate au fost monitorizate permanent, inclusiv prin supraveghere video. Dacă nu doreau să practice prostituția sau refuzau anumiți clienți, acestea erau lovite și amenințate pentru a continua activitatea.

Procurorii arată că, în scopul maximizării sumelor de bani obținute, persoanele vătămate au fost determinate să consume droguri de mare risc pentru a putea să primească cât mai mulți clienți (fiecare având o medie de 10-15 clienți pe zi).

În această modalitate, cei doi inculpaţi au obţinut un total de aproximativ 1.300.000 lire sterline.

„În vederea îngreunării anchetei penale și împiedicării tragerii la răspundere penala a autorilor, inculpatul arestat în lipsă a întreprins demersuri constând în influențarea declarațiilor a trei persoane vătămate în fața organelor judiciare prin oferirea de foloase patrimoniale și exercitarea de amenințări, pentru ca persoanele vătămate să dea declarații mincinoase în cauză (în scopul influenţării situaţiei inculpatului arestat în cauză)”, arată DIICOT.

În cursul urmăririi penale, au fost identificate 9 victime care au practicat prostituția în folosul inculpaților în Marea Britanie. pentru una dintre ele, minoră în momentul racolării, acceptul ca aceasta să părăsească teritoriul României în vederea exploatării sexuale a fost cumpărat de inculpați în schimbul unei sume de bani.

„Întrucât a fost oprită la graniță de către autoritățile din Marea Britanie, persoana vătămată a fost abandonată de către inculpați în Franța, împreună cu o altă persoană vătămată majoră căreia nu i-a fost permis accesul în statul de destinație. Ambele persoane vătămate au fost astfel nevoite să doarmă pe străzi, pe timp de iarnă, aproximativ o lună până au reușit să revină în țară”, arată procurorii. 

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Maramureș.

 

×
Subiecte în articol: proxenetism judecata