x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Meleşcanu, audiat la DNA: Nu am avut nicio întâlnire și nicio discuție cu Dragnea

Meleşcanu, audiat la DNA: Nu am avut nicio întâlnire și nicio discuție cu Dragnea

13 Feb 2020   •   11:46
Meleşcanu, audiat la DNA: Nu am avut nicio întâlnire și nicio discuție cu Dragnea

Fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu a fost audiat joi la DNA, în calitate de martor, în legătură cu schimbarea de către fostul agent guvernamental la CEDO Viorel Mocanu a apărării statului român într-un dosar în care Liviu Dragnea contesta condamnarea primită în dosarul Referendumul.

La ieşirea din sediul DNA, Meleşcanu a declarat că nu se pune problema ca cineva să fi cenzurat poziţia agentului guvernamental al României, iar el nu primea în calitate de ministru de Externe informaţii despre dosarele de la CEDO.

"În niciun caz nu se pune problema cenzurii, pentru că agentul CEDO este numit de către Guvern şi are deplina capacitate să promoveze interesele României. Deci, nu există niciun fel de cenzură, niciodată, nici înainte când erau alţii pe această poziţie şi nici după numirea domnului Mocanu. (...) Eu nu primeam informaţii despre dosare. El îşi făcea treaba. Dacă era nevoie, puteam să discutăm, dar niciodată nu m-am implicat în formularea întâmpinărilor", a spus Meleşcanu.

Răspunzând unei întrebări, Teodor Meleşcanu a precizat că nu a discutat niciodată cu Liviu Dragnea despre pledoaria pe care agentul guvernamental al României o va avea la CEDO.

"Niciuna, niciodată domnul Dragnea nu a avut discuţii, nu numai cu mine, nu a avut cred cu nimeni, decât cu avocaţii dânsului. (...) Eu nu am avut nicio întâlnire şi nicio discuţie cu domnul Dragnea pe această temă", a afirmat Meleşcanu.

Pe de altă parte, fostul ministru de Externe crede că nu i se va schimba încadrarea de martor în acest dosar, subliniind că "agentul guvernamental al României pentru CEDO este responsabil şi îşi asumă toate responsabilităţile pentru memorandumurile pe care le face, iar dacă acesta a greşit sau nu, asta va stabili ancheta".

În anul 2017, preşedintele de atunci al PSD Liviu Dragnea a depus o plângere la CEDO, în care contesta condamnarea de doi ani de închisoare cu suspendare primită în dosarul Referendumului.

Iniţial, opinia agentului guvernamental al României la CEDO de la acea vreme, Catrinel Brumar, a fost de respingere a plângerii lui Dragnea, însă ea a fost înlocuită cu avocatul Viorel Mocanu, care a schimbat poziţia statului român în sensul admiterii plângerii depuse de fostul lider PSD. Practic, Viorel Mocanu a pus concluzii de condamnare a statului român, deşi el reprezenta interesele României.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: teodor melescanu dna cedo liviu dragnea