x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie MICRO pedepse în dosarul Microsoft. Cocoş a luat în plus doar patru luni

MICRO pedepse în dosarul Microsoft. Cocoş a luat în plus doar patru luni

de Marius Gîrlașiu    |    04 Oct 2016   •   13:46
MICRO pedepse în dosarul Microsoft. Cocoş a luat în plus doar patru luni
Sursa foto: ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO

Instanţa Supremă i-a condamnat definitiv pe toţi cei patru inculpaţi din dosarul Microsoft şi a majorat ieri pedepsele dictate pe fond în luna martie. Pedeapsa cea mai grea, şase ani de închisoare, a primit-o fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. Doi ani şi patru luni va sta după gratii Dorin Cocoş, în vreme ce fostul ministru Gabriel Sandu va executa trei ani de puşcărie. Lacrimile nu l-au ajutat nici pe omul de afaceri Dumitru Nicolae, condamnat şi el doi ani şi patru luni cu executare. Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au scăpat basma curată pe motiv că au anunţat DNA înainte ca procurorii să descopere faptele pe care le-au comis.

Completul de cinci judecători de la ÎCCJ a dispus pe lângă pedepsele cu închisoarea confiscări de peste 16 milioane de euro şi 2 milioane de dolari. Cei mai mulţi bani, 9 milioane de euro, va fi obligat să-i returneze Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea. În cazul celorlalți inculpați, magistraţii au menținut confiscarea sumei de 3,9 milioane de euro dictată în cazul lui Gheorghe Ştefan, de la Gabriel Sandu - 2,2 milioane de euro şi de la Nicolae Dumitru – 2,5 milioane de dolari şi un milion de euro. Asta chiar dacă procurorii DNA vorbeau iniţial despre o mită de 60 de milioane de euro şi un prejudiciu de 16 de milioane de euro adus statului. Prejudiciul în dosarul Microsoft ar atinge însă 218 milioane de dolari, nicidecum doar 16 milioane, aşa cum apare în rechizitoriul DNA. A dezvăluit-o chiar unul dintre inculpaţi, Gabriel Sandu, în faţa judecătorilor. “Toata lumea știa că miniștri trebuie să finanțeze partidele, aveau indicații scrise, pe cine și unde angajează. Prejudiciul în acest caz este 104 milioane de dolari, în perioada 2004-2008 și 114,5 milioane de euro 2009-2013”, a mărturisit fostul ministru Gabriel Sandu în faţa completului de judecată.

Ar fi dat timpul înapoi

Ieri a fost ziua regretelor tardive la Curtea Supremă. Oameni care altădată aveau România la degetul mic şi jonglau cu milioanele de euro au cerut milă şi îndurare în faţa judecătorilor. La ultimul cuvânt în sala de judecată, cei patru inculpaţi şi-au recunoscut vinovăţia şi le-au spus magistraţilor că regretă “din tot sufletul” ce au făcut. Jur cu mâna pe inimă că regret din tot sufletul faptele pe care le-am făcut. Nu le mai pot îndrepta, decât printr-o atitudine civilizată, în cazul în care mă veţi condamna la muncă în folosul comunităţii. Îmi pare rău pentru ce am făcut. Nu îmi doresc decât să fiu un om normal. Sigur nu o să mai fac acest lucru, am greşit. Nu am vrut să fac niciodată lucruri de felul acesta, îmi doresc doar să mă îndrept ca un bun român ce sunt", s-a căit Dorin Cocoş în faţa judecătorilor. Şi mai sentimental a fost omul de afaceri Nicolae Dumitru, care a izbucnit în lacrimi în timp ce le citea magistraţilor realizările sale. "Am construit o societate care de 23 de ani lucrează fără să aibă afaceri cu statul. Am creat peste 5.000 de locuri de muncă. Îmi exprim regretul profund pentru ceea ce am făcut. Simt că mi-am dezamăgit familia, prietenii şi cunoscuţii. Am doi băieţi... Doresc să repar răul făcut", a spus Niro cu vocea tremurată.

Sandu a făcut denunţ

Fostul ministru Gabriel Sandu a anunţat judecătorii că a depus un denunţ la Departamentul de Justiţie din SUA şi la Ministerul Justiţiei din Austria, în care i-a reclamat pe directorii de la Microsoft şi pe membrii grupării conduse de Claudiu Florică. “Recunosc ce am făcut. Recunosc că am primit 2 milioane euro şi i-am folosit la plata campaniei electorale. Dar eu nu înţeleg cum o grupare care a păgubit statul român cu 200 milioane de euro are impunitate, iar eu nici măcar circumstanţe. Până la urmă, înţeleg că eu sunt singurul vinovat, deşi am încercat să fac totul legal", a mărturisit Sandu. De căit s-a căit şi fostul primar PDL-ist din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. “Vorbesc cu mâna pe Biblie. Sunt vinovat pentru că am exercitat influenţă asupra lui Gabriel Sandu. Vreau să colaborez cu organele judiciare, să vedem unde au ajuns banii. Merit o pedeapsă. Regret ce am făcut. Dacă aş fi ştiut legile, nu aş fi ajuns în faţa dumneavoastră", le-a spus Pinalti magistraţilor. “Eu cred că ar trebui să se opereze hotărâre de achitare, dar nu îndrăznesc să vă cer asta”, a pledat avocatul lui Ştefan.

ÎCCJ a dat prima decizie în dosarul Microsoft în luna martie 2016. Trei dintre inculpaţi au primit atunci pedepse cu executare: Dorin Cocoş  (2 ani), Gabriel Sandu (2 ani), Gheorghe Ştefan (3 ani), în vreme ce omul de afaceri Dumitru Nicolae scăpase cu o pedeapsă de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare.

×