x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ministerul de Interne devine a doua putere în stat după instituirea stării de urgență

Ministerul de Interne devine a doua putere în stat după instituirea stării de urgență

15 Mar 2020   •   14:08
Ministerul de Interne devine a doua putere în stat după instituirea stării de urgență

În situația declarării stării de urgență, ministrul de Interne, Marcel Vela, care conduce și Departamentul pentru Situații de Urgență, va avea dreptul să emită ordine cu putere de lege, a explicat vicepremierul Raluca Turcan. 

„Departamentul pentru Situații de Urgență, care este coordonat de ministrul de Interne, capătă puteri speciale, pentru ca ordinele pe care ei le emit să aibă valoare de greutate de lege. Asta înseamnă că flexibilizează intervenția instituțiilor statului, flexibilizează tot ceea ce înseamnă procese, achiziție de aprovizionare și practic îți gestionează mai bine tot ceea ce înseamnă coordonare pe partea de prevenție și de diminuare a unui dezastru, infecției de coronavirus. Ăsta e procedeul, că devine al doilea om, Departamentul pentru Situații de Urgență este condus de ministrul de Interne, însă este coordonat de prim-ministru”, a declarat vicepremierul.

Potrivit OUG 1/1999, în cazul instituirii stării de urgență, coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor.

O altă prevedere arată că, pe durata stării de urgență, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, sub conducerea nemijlocită a ministrului administrației și internelor și în coordonarea primului-ministru.

Klaus Iohannis a decretat stare de urgență în România, începând de luni, în contextul coronavirusului. Numărul cazurilor cu noul virus Covid-19 în țară a trecut de 130. Parlamentul va trebui să se întrunească în termen de cinci zile pentru a aproba solicitarea președintelui, urmând ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial.

Mediafax

×
Subiecte în articol: politia stare de urgenta