x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ministerul Justiției anunță creșterea capactății de recuperare a bunurilor provenite din infracțiuni

Ministerul Justiției anunță creșterea capactății de recuperare a bunurilor provenite din infracțiuni

28 Iul 2020   •   13:04
Ministerul Justiției anunță creșterea capactății de recuperare a bunurilor provenite din infracțiuni

Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a semnat contractul de finanțare privind implementarea proiectului cu titlul „Dezvoltarea sistemului informatic național integrat de evidența a creanțelor provenite din infracțiuni”, anunță, marți, Ministerul Justiției (MJ).

Proiectul urmează a fi implementat în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), pe o perioada de 30 de luni şi beneficiază de un buget total de aproximativ patru milioane de lei.

Sistemul informatic național integrat ROARMIS (Romanian Assets Recovery and Management Integrated System) va furniza informații cu privire la diferite etape ale procesului de recuperare a creanțelor, începând cu primele faze de identificare și urmărire a bunului, urmate de sechestrarea produselor infracțiunii și până la implementarea procedurilor finale de executare a măsurilor de confiscare specială sau extinsă, repararea prejudiciilor, încheierea acordurilor internaționale de împărțire a bunurilor rezultate din săvârșirea infracțiunilor, conform MJ.

ROARMIS va furniza acces direct instanțelor de judecată, incluzând Înalta Curte de Casație și Justiție, unităților de parchet, Ministerul Afacerilor Interne (personal din poliția judiciară), Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Ministerului Justiției ca autoritate centrală pentru cooperare judiciară.

„Acest proiect va dezvolta capacitatea de lucru a ANABI și va înlesni colaborarea cu parchetele și instanțele pentru recuperarea produsului şi prejudiciilor provenite din infracțiuni. Agenția a funcționat bine până în prezent, dar intenția mea este să îi dezvoltăm competențele legale. Concret, să o facem și mai operativă, în special în identificarea conturilor off shore și proprietăților imobiliare din străinătate ale infractorilor. ANABI este în momentul de față o agenție de valorificare a bunurilor recuperate de alte instituții, cred că ar fi bine să devină și o agenție de căutare și identificare proactivă a acestor bunuri. În alte cuvinte, cred că statul român ar trebui să își dezvolte capacitatea de identificare și recuperare a bunurilor provenite din infracțiuni. Prea mulți infractori condamnați au rămas cu banii la ei. Scopul este atins când infractorul este deposedat de tot ce a produs prin infracțiuni. Am instructat specialiștii din Ministerul Justiției să studieze modalitățile de a ridica această capacitate, inclusiv a ANABI, prin intervenție legislativă. Sper ca și șefii celor două Camere să citeasca scrisorile pe care li le-am adresat și să urgenteze aprobarea proiectelor pe care le avem în Parlament în această materie legislativă”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

(sursa: Mediafax)

×