x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Oengineria pentru CSM

Oengineria pentru CSM

de Dan Constantin    |    24 Noi 2016   •   18:57
Oengineria pentru CSM
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Alegerile pentru desemnarea reprezentanților magistraților în CSM se află în faza contestațiilor. Judecătorii și procurorii au terminat la 2 noiembrie procesul de exprimare a voturilor, dar nu există informații oficiale despre rezultate. Conform calendarului, CSM publică în 2 decembrie (zi liberă) rezultatul alegerilor pentru cei 14 membri - 9 judecători și 5 procurori - contestațiile cu privire la legalitatea procedurilor de alegere depuse în termen de 15 zile de la data alegerilor fiind în judecare.

Rezultatul alegerilor este trimis la CNSAS pentru verificarea membrilor aleși și eliberarea certificatelor de bună ,,purtare” în perioada când puteau semna angajamente cu Securitatea și desfășura poliție politică. Verificarea pentru incompatibilitatea de actualitate, ca angajat sau ofițer sub acoperire al serviciilor secrete, este rezolvată prin declarații pe proprie răspundere ale magistraților.

Două locuri în viitorul CSM sunt rezervate reprezentanților societății civile. Procesul de alegere este în seama Senatului, care decide prin votul plenului. Există o listă a candidaților, care a fost dată publicității. Sunt în competiție șapte cadidaturi propuse de ONG-uri, unele de notorietate, altele obscure, bune de scos la înaintare la ocazii.

Victor Alistar este propus de Transparency România, organizație cu statut și activitate credibilă de societate civilă. Avocatul Antonie Popescu are recomandarea Centrului de Resurse Juridice, iar Mădălina Tomescu, cadru didactic la Universitatea Dimitrie Cantemir, este propusă de Centrul European pentru Promovarea Nediscriminării. Dragoș Rădulescu, tot de la U. Cantemir, are girul Forumului Regional pentru Drepturile Omului. Radu Motica este propus de UNNPR, Baroul Timiș și mai multe facultăți de drept. Romeo Chelariu, mediator, vine ca recomandarea Fundației Camera de Arbitraj și Mediere Iași, iar Codru Vrabie are suportul a 12 ONG-uri de sorginte Soros.

Cei doi reprezentanți ai societății civile sunt aleși în CSM ca rezultat al forțelor politice din Senat pentru un mandat de șase ani, din ianuarie 2017 până în ianuarie 2023. 

 

×