x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Oprea, la ieşirea de la DNA: Sunt nevinovat şi voi demonstra; nu am făcut decât să mă supun regulilor de protecţie

Oprea, la ieşirea de la DNA: Sunt nevinovat şi voi demonstra; nu am făcut decât să mă supun regulilor de protecţie

02 Mar 2016   •   12:23
Oprea, la ieşirea de la DNA: Sunt nevinovat şi voi demonstra; nu am făcut decât să mă supun regulilor de protecţie
Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a declarat, miercuri, la ieşirea de la DNA, că este nevinovat şi îşi va demonstra nevinovăţia, el susţinând că nu a făcut altceva decât să se supună regulilor de protecţie, scrie news.ro.

Gabriel Oprea a venit la DNA, miercuri dimineaţă, după ce Senatul a avizat cercetarea sa în dosarul privind maşina de lux cumpărată de DIPI pentru protecţia demnitarilor şi folosită de el. Fostul vicepremier a stat aproximativ jumătate de oră la DNA.

La ieşire, el a declarat că în timpul mandatului său la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) instituţia nu a achiziţionat doar o maşină, ci peste 5.000, în mod ”legal, transparent”, pentru că aveau nevoie de acestea poliţiştii, jandarmii şi angajaţii din alte structuri ale ministerului.

Oprea a mai susţinut că, tot în anul 2015, după cum se poate verifica în documente, ”instituţiile abilitate ale statului au identificat ameninţări la adresa conducerii MAI”. El a spus că sunt documente în acest sens la instituţii precum MAI, DIPI, SRI, DGIA.

Gabriel Oprea a menţionat că, în acest context, DIPI a reînfiinţat o fostă unitate de pază a Ministerului de Interne, ACVILA, care a început de la zero şi pentru care, printre altele, a fost achiziţionată maşina în legătură cu care se fac cercetările în dosarul de la DNA.

”Nu eu am cerut această maşină. Şi fostul şef al DIPI, domnul Nicolae, a recunoscut că nu am cerut aşa ceva. Nu am făcut decât să mă supun regulilor de protecţie. Nu sunt vinovat şi am să-mi demonstrez nevinovăţia”, a mai declarat Oprea, care a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.

Gabriel Oprea a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 09.45, fiind citat pentru a i se aduce la cunoştinţă că va fi urmărit penal, după ce Senatul a dat aviz, în 24 februarie, pentru cercetarea acestuia, la cererea procurorilor anticorupţie.
 
Procurorii l-au pus sub învinuire pe Gabriel Oprea, fost ministru al Internelor şi fost vicepremier pentru securitate naţională, în dosarul privind maşina de lux cumpărată de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosită de Oprea.
 
Acuzaţiile pe care procurorii i le aduc în această cauză sunt de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
"Luând cunoştinţă de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Senatului, la data de 24 februarie 2016, a cererii transmise de DNA (cerere de încuviinţare a urmării penale), procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Oprea Gabriel, în prezent senator în Parlamentul României, care a îndeplinit funcţiile de viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit", arată DNA, într-un comunicat de presă.

În acelaşi dosar au fost puşi sub acuzare fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă Nicolae Gheorghe şi alţi trei foşti şefi din DIPI.
 
Nicolae Gheorghe şi Nelu Zărnică, adjunctul său la DIPI, au fost demişi din funcţii în 10 februarie, la propunerea ministrului Internelor, Petre Tobă.
La cinci zile după ce au fost demişi, Nicolae Gheorghe şi Nelu Zărnică au fost puşi sub acuzare de procurorii DNA, faptele din dosarul în care sunt cercetaţi fiind de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri.

Două zile mai târziu, în 17 februarie, DNA a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea penală a fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea, pentru abuz în serviciu legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor. Maşina a fost cumpărată cu bani care erau destinaţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor, din 21 august până în octombrie 2015.

Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, fostul ministru al Internelor a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI şi a aprobat cumpărarea unui autoturism Audi A8 pentru "asigurarea protecţiei demnitarilor". Banii au fost însă cheltuiţi ilegal pentru cumpărarea maşinii, în condiţiile în care puteau fi folosiţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei.

Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar. 
 

×