x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Parchetul General a deschis dosar penal pentru teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă

Parchetul General a deschis dosar penal pentru teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă

10 Feb 2022   •   09:04
Parchetul General a deschis dosar penal pentru teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă

Parchetul General a deschis un dosar penal in rem privind plagiatul lucrării de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.

Plângerea a fost depusă la sfârşitul lunii ianuarie 2022, iar dosarul este instrumentat de Secţia de urmărire penală şi criminalistică. În acest sens, au fost ridicate documente de la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I".

Jurnalista Emilia Şercan a publicat un articol în  PressOne  pe 18 ianuarie 2022 în care îl acuză pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă ar fi plagiat în tea sa de doctorat "Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale", din 2003. Aceasta precizează că în mai multe pagini din lucrare ar fi preluat texte care nu au fost atribuite autorilor și fără a fi considerate citate. 
Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" a anunţat că a început verificări privind acest caz.

Totodată, Nicolae Ciucă susține că teza sa de doctorat se bazează pe experiența personală din misiunile internaţionale la care a participat, individual sau cu Batalionul 26 Infanterie, respectiv misiunea ONU de menţinere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) şi misiunea de tip coaliţie din Afganistan (2002).

"În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar şi în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menţionată cel puţin într-un loc sursa bibliografică. Acuzaţiile publice nu se pot susţine ştiinţific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit şi de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect şi profesionist utilizată. Sintagme şi formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen "pilon de stabilitate" etc.) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil - precum geopolitica - unde semantica trebuie neapărat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate", a spus premierul. 

×
Subiecte în articol: doctorat plagiat nicolae ciuca