x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Petre Tobă, audiat ca martor în dosarul lui Adrian Duicu

Petre Tobă, audiat ca martor în dosarul lui Adrian Duicu

22 Apr 2016   •   15:01
Petre Tobă, audiat ca martor în dosarul lui Adrian Duicu
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a fost audiat, vineri, în calitate de martor la Curtea de Apel Bucureşti în dosarul de corupţie al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.

Audierea acestuia vine după ce în dosarul instrumentat de DNA a apărut informaţia că Adrian Duicu şi-ar fi folosit influenţa politică chiar din Cancelaria fostului premier Victor Ponta asupra şefului Poliţiei Române de atunci, Petre Tobă, pentru numirea lui Ştefan Ponea (fost şef al IPJ Mehedinţi) într-o structură de conducere din MAI. Astfel, în martie 2013, Adrian Duicu i-a cerut lui Doru Dumitrescu, la acea dată adjunct al secretarului de stat în cadrul MAI, să discute cu Petre Toba în sensul de a obţine promovarea lui Ştefan Ponea într-o funcţie de conducere în Poliţia Română. Ulterior, pe 13 iunie 2013, Petre Tobă s-a prezentat la Guvern în urma unei solicitări făcute de Victor Ponta pentru a discuta cu Adrian Duicu.

La ieşire din instanţă, Petre Tobă a spus că, în anul 2013, s-a întâlnit cu Adrian Duicu întâmplător în clădirea Guvernului, şi nu în biroul fostului premier Victor Ponta.

În sala de judecată, Tobă a declarat că, la începutul anului 2013, a discutat cu subsecretarul de stat Doru Dumitrescu în legătură cu dorinţa lui Ştefan Ponea, pe atunci şef al IPJ Mededinţi, de a fi mutat în aparatul central al IGPR.

"La un moment dat, la începutul lui 2013, am discutat cu subsecretarul de stat Doru Dumitrescu, care, la rândul său, discutase cu secretarul de stat Anghel Andreescu referitor la domnul Ponea, fost inspector şef, care şi-ar fi exprimat doleanţa pentru a veni să lucreze în aparatul central. Această discuţie nu a fost urmată de vreun demers", a spus Tobă.

Ministrul de Interne a adăugat că, în vara anului 2013, a avut o activitate la sediul Guvernului, unde s-a întâlnit întâmplător cu Adrian Duicu, cu care a avut o discuţie formală. În cadrul întrevederii, Adrian Duicu i-a relatat despre familia lui Ponea şi despre faptul că acesta era un profesionist. Tobă a mai spus că întâlnirea cu Duicu a durat câteva minute, acesta nu i-a înmânat niciun document şi nici nu a avut apoi o discuţie cu Victor Ponta în legătură cu Ştefan Ponea.

Răspunzând unor întrebări, Petre Tobă a arătat că l-a cunoscut pe Duicu înainte de acea întâlnire de la Guvern.

Adrian Duicu a fost trimis în judecată în iulie 2014 pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, folosirea influenţei şi autorităţii de o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, dare de mită, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Ştefan Ponea, fost şef al IPJ Mehedinţi; Constantin Popescu, om de afaceri şi preşedintele organizaţiei municipale Orşova a PSD; Valentina Drăghia, administrator al unei societăţi comerciale; Zenovia Elisabeta Rolea, preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, Grigoriţa Ferarum, consilier principal în cadrul CJAS Mehedinţi, Doina Borugă, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Mehedinţi, Daniela Popescu, director executiv în cadrul CJ Mehedinţi şi preşedinte al CA al Spitalului judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin; Cristian Damian Stănoiu, avocat în cadrul Baroului Mehedinţi.

Potrivit DNA, în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu a afirmat faţă de Ştefan Ponea, când acesta din urmă era inspector şef al IPJ Mehedinţi, faptul că are influenţă asupra mai multor funcţionari publici (membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe de o parte, şi consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orşova, pe de altă parte).

Totodată, Adrian Duicu i-a promis lui Ştefan Ponea că îşi va folosi această influenţă pentru a-i determina pe funcţionarii publici să facă acte care intră în atribuţiilor lor de serviciu.

În cazul membrilor Guvernului, funcţionarilor publici din conducerea MAI şi a şefului IGPR, Duicu şi-a folosit influenţa să îl menţină temporar pe Ştefan Ponea în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească într-o funcţie de conducere în cadrul IGPR, respectiv director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, precum şi să numească o persoană din familia acestuia într-o funcţie de conducere în Ministerul Public, arată DNA. AGERPRES

×
Subiecte în articol: petre toba adrian duicu