x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Prioritățile noului președinte al Curții Constituționale

Prioritățile noului președinte al Curții Constituționale

11 Iun 2022   •   18:27
Prioritățile noului președinte al Curții Constituționale

 Impulsionarea activității Curții Constituționale este una dintre prioritățile noului președinte al instituției, Marian Enache, având în vedere că sunt peste 8.800 de dosare pe rolul acesteia, aflate în diverse stadii de soluționare.

Aceste dosare sunt din perioada 2018-2022, unele fiind pe rolul său de peste 4 ani, precizează un comunicat al instituției.

După alegerea ca președinte al Curții Constituționale, domnul Marian Enache a precizat direcțiile principale de acțiune ale mandatului său. Pe lângă impulsionarea activității, Marian Enache vorbește de construirea unei jurisprudențe unitare, clare și predictibile, precum și de îmbunătățirea calității redactării deciziilor.

O deschidere mai mare a instituției în raport cu celelalte autorități publice și cu reprezentanții tuturor profesiilor juridice pentru a se înțelege mai bine conținutul și sensul deciziilor Curții Constituționale, dar și către necesitățile societății românești, precum și față de forurile internaționale de justiție constituțională sunt alte priorități.

La acestea se adaugă un dialog mai structurat între instituțiile statului pentru a diminua numărul conflictelor juridice de natură constituțională, precum și promovarea dialogului instituțional cu instanțele constituționale și europene (CEDO/ CJUE).

Alte preocupări sunt continuarea eforturilor de digitalizare ale Curții Constituționale, implementărea registrul electronic jurisdicțional, dezvoltarea unui modul de jurisprudență și a unui motor de căutare, precum și reducerea la minimum a registrelor scrise de mână.

 

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: marian enache