x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Probleme pentru fostul ministru Nicolae Bănicioiu: DNA i-a pus sechestru pe bunuri

Probleme pentru fostul ministru Nicolae Bănicioiu: DNA i-a pus sechestru pe bunuri

30 Oct 2020   •   09:44
Probleme pentru fostul ministru Nicolae Bănicioiu: DNA i-a pus sechestru pe bunuri

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, vineri, începerea urmăririi penale pentru trafic de influență și luare de mită în formă continuată, pe numele fostului ministru, Nicolae Bănicioiu.

 

Potrivit DNA, după obținerea avizului favorabil din partea Camerei Deputaților, procurori au dispus urmărirea penală față de Nicolae Bănicioiu, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru trafic de influență și luare de mită în formă continuată.

„În perioada în care a deținut funcția de ministru al tineretului și sporturilor, suspectul Bănicioiu Nicolae ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ulterior ar fi primit de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de firmele controlate de cei doi oameni de afaceri, în schimbul influenței pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții pentru a-i determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice, alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare”, arată DNA.

Potrivit informațiilor procurorilor, la săvârșirea presupuselor fapte, Bănicioiu Nicolae ar fi fost ajutat de o altă persoană, suspect în cauză.

„Aceasta ar fi fost numită ca asociat în cele două firme, cu o cotă de participare la beneficii, în condițiile în care titularul în fapt al părților sociale era Bănicioiu Nicolae. Persoana respectivă ar fi semnat dispozițiile de plată a dividendelor presupus emise de cele două firme ce ar fi avut-o pe ea ca beneficiar (ambele la data de 26.02.2014), deși suma de bani s-ar fi primit cash de Bănicioiu Nicolae de la unul dintre cei doi oameni de afaceri”, spun procurorii într-un comunicat de presă transmis vineri.

Procurorii anticorupție au informații că și ulterior, în calitate de ministru interimar al sănătății, iar apoi ca ministru titular al portofoliului, Nicolae Bănicioiu ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul aceleiași persoane, suspect în cauză, prin metode similare disimulate în presupuse dividende cuvenite altora, suma totală de 2.612.389 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile de ministru al sănătății.

„Concret, banii ar fi fost primiți în schimbul numirii/menținerii în funcții de manager a unor persoane, la anumite spitale cu care oamenii de afaceri aveau relații contractuale, precum și pentru alocarea preferențială de fonduri spitalelor cu care oamenii de afaceri aveau contracte”, se arată în comunicatul DNA.

În acest caz, DNA a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile, poprire pe conturi avându-l ca titular pe Nicolae Bănicioiu.

Nicolae Bănicioiu a rămas, de marți, fără imunitate parlamentară, după ce 202 deputați au votat „pentru”, iar 12 „împotrivă”. Procurorii au cerut Camerei Deputaților ridicarea imunității pentru Nicolae Bănicioiu, fost ministru din perioada 2012 – 2014, acuzat de luare de mită și trafic de influență pe lângă ministrul Sănătății din acea perioadă.

 

×
Subiecte în articol: nicolae banicioiu