x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Proces Regele Mihai vs. Fisc, declanşat de tehnocraţi

Proces Regele Mihai vs. Fisc, declanşat de tehnocraţi

de Ion Alexandru    |    07 Mai 2018   •   09:11
Proces Regele Mihai vs. Fisc, declanşat de tehnocraţi
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Hăituită din 2016 de ANAF, după ce instituţia, condusă atunci de “tehnocraţii” lui Cioloş au publicat aşa-zisa “listă a ruşinii”, Majestatea Sa regele Mihai I al României a fost “programată”, prin reprezentanţi, să participe la procesul cu Fiscul în data de 18 septembrie 2018. Este vorba despre acţiunea pe care fostul Suveran a intentat-o statului pentru îndreptarea erorii materiale potrivit căreia, în urmă cu doi ani, figura cu restanţe la Administraţia Finaciară de peste 4 milioane de lei.

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, la sfârşitul săptămânii trecute, de principiu, recursul înaintat de Majestatea Sa Regele Mihai I al României, prin mandatarul Ioan Tucă, împotriva unei hotărâri a Curţii de Apel Bucureşti din 24 iunie anul trecut, într-un proces în care fostul rege se judeca cu ANAF. În luna mai a anului 2016, Fiscul “tehnocrat” a dat publicităţii o primă listă a datornicilor la stat, la nivelul contribuabililor persoane fizice, listă pe care Mihai I al României figura cu obligaţii fiscale principale la bugetul de stat de 1.999.187 de lei şi penalităţi de 2.107.948 de lei, suma totală datorată statului ajungând la 4.107.135 de lei.

Ulterior, în luna august a aceluiaşi an, Fiscul a publicat o listă actualizată în care fostul Suveran nu mai apărea cu nicio datorie la statul român.

 

Curtea de Apel a dat dreptate ANAF

Ei bine, în ciuda acestui lucru, Regele Mihai nu a mai apucat să-şi vadă reparată reputaţia. În data de 3 august 2016, Majestatea Sa a acţionat în judecată Direcţia Generală regională Bucureşti a Finanţelor Publice, la Curtea de Apel Bucureşti, cerând suspendarea executării Deciziei 3281019*/AIF/24/12/2015, depunând, în acest sens, şi o cauţiune de 18.277,88 de lei. Primul termen, la fond, al procesului a avut loc în 9 iunie 2016, iar soluţia a fost pronunţată în 24 iunie 2016, când judecătorii au decis să respingă acţiunea fostului Suveran ca fiind neîntemeiată. Hotărârea primei instanţe a fost adusă la cunoştinţa părţilor prin grefa instanţei, cu menţiunea că se poate declara recurs în termen de cinci zile de la comunicare.

Oficial, reprezentanţii Majestăţii Sale au înaintat recursul la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în data de 24 august 2016, iar Regele Mihai a primit ultima comunicare în 17 octombrie 2016. De atunci au trecut 18 luni până când instanţa să reia judecata. Între timp, fostul Suveran a decedat, la începutul lunii decembrie a anului trecut. În 30 ianuarie 2018, ÎCCJ a dispus comunicarea raportului între părţi, iar săptămâna trecută, pe data de 5 mai, a admis în principiu recursul. Însă următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 18 septembrie 2018.

 

În celebra “listă a ruşinii” publicată de ANAF, alături de Regele Mihai figurau cu restanţe la stat alte 187.229 de persoane fizice, cu datorii de 3,4 miliarde de lei

 

Fostul Suveran a pierdut procesul, pe fond, în iunie 2016. Depus în termen, recursul se va judeca abia în septembrie 2018

×
Subiecte în articol: regele mihai