x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorii, îngrijorați de modificările în privința pensionării: Vulnerabilizează statutul

Procurorii, îngrijorați de modificările în privința pensionării: Vulnerabilizează statutul

26 Oct 2022   •   17:30
Procurorii, îngrijorați de modificările în privința pensionării: Vulnerabilizează statutul

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis îngrijorarea față de informațiile privind eventualele modificări legislative referitoare la condițiile de pensionare a magistraților, atât în ceea ce privește vârsta, cât și a cuantumului pensiei de serviciu.

„Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii își exprimă profunda îngrijorare față de informațiile apărute în spațiul public privind eventualele modificări legislative referitoare la condițiile de pensionare ale magistraților, atât din perspectiva vârstei de pensionare, cât și a cuantumului pensiei de serviciu”, transmite Secția pentru procurori din cadrul CSM,

Potrivit comunicatului transmis marți, „în măsura în care, integral sau în parte, propunerile apărute în spațiul public se vor concretiza, Secția pentru procurori atrage atenția că situația este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților”.

Procurorii atrag atenția că în egală măsură, impactul adoptării unor astfel de măsuri la nivelul resurselor umane din cadrul sistemului judiciar „ar fi unul major”, în condițiile în care „sistemul se confruntă deja cu un deficit de personal, iar procedura de ocupare a posturilor vacante s-a dovedit a fi dificil de gestionat, neoferind suficiente soluții pe termen mediu și lung”.

„Secția pentru procurori atrage atenția că funcționarea în parametrii corespunzători a instituțiilor din cadrul sistemului judiciar trebuie să rămână o preocupare pentru toate autoritățile statului în vederea asigurării unui stat de drept”, potrivit comunicatului citat.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a prezentat la Parlament, soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile. Printre acestea se regăsesc contributivitatea, un stagiu minim, iar nicio pensie să nu depăşească venitul din timpul serviciului. Potrivit documentului, pensiile speciale ar trebui calculate pe baza contributivităţii, iar valoarea lunară nu trebuie să ia în seamă sporurile sau să depăşească salariul.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: procuror CSM pensionare